Christine Lagarde – previziuni pentru economia din zona euro, după pandemie

Christine Lagarde - previziuni pentru economia din zona euro, după pandemie
Christine Lagarde - previziuni pentru economia din zona euro, după pandemie

Potrivit datelor publicate joi de Eurostat, în primul trimestru al acestui an Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat deja o contracţie istorică de 3,8%. Peşedintele BCE, Christine Lagarde,susține că Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă la o contracţie de “5% până la 12%” a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an. Totul din cauza incertitudinii ridicate, care există cu privire la impactul economic al pandemiei de coronavirus.

“Zona euro se confruntă cu o contracţie economică a cărei magnitudine şi viteză este fără precedent în perioade de pace. Măsurile destinate ţinerii sub control a răspândirii coronavirusului au oprit activitatea economică în toate ţările din zona euro şi de pe glob… Având în vedere incertitudinea ridicată cu privire la impactul asupra economiei, scenariile elaborate de staff-ul BCE sugerează că PIB-ul zonei euro ar putea înregistra o scădere cuprinsă între 5% şi 12% în acest an, în funcţie de durata măsurilor de control şi a succesului politicilor destinate să atenueze consecinţele economice pentru companii şi muncitori”, a declarat Christine Lagarde într-o videoconferinţă la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

În aceste condiţii, programul de urgenţă al BCE, care constă în răscumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, ar putea fi prelungit şi după sfârşitul acestui an, a anunţat Christine Lagarde.

BCE a anunţat că a relaxat condiţiile pentru împrumuturile pe termen lung oferite băncilor şi a introdus o nouă rundă de împrumuturi, în încercarea de a sprijini creditarea.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Christine Lagarde previziuni economice zona euro
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes