Cîmpeanu vrea imposibilul: Verificarea tezelor de doctorat din ultimii 31 de ani. Opinia Emiliei Șercan, ”vânătoarea de plagiatori”: Un mare eșec

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, solicită universităţilor care, din 1990 şi până în prezent, au eliberat titluri de doctor să verifice tezele care au stat la baza acordării acestora, el anunţând că ministerul va acorda bani pentru această operaţiune. Cîmpeanu cere elaborarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului. Solicitările sunt făcute în contextul în care, la finalul dezbaterii publice privind modificările propuse de minister privind regulamentul şi metodologiile după care funcţionează Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), cei implicaţi au propus ca schimbările să nu fie implementate.

Intenția ministrului este demontată de Emilia Șercan, într-o posatre care anunță marele eșec al încercării de schimbare a legislației, care ar fi permis plagiaturi masive.

„Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei este următorul: nu va fi modificat nimic din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare CNATDCU nimic din metodologiile CNATDCU, am luat act de opiniile exprimate şi ţinem cont de ele, acesta fiind, de altfel şi rolul unui proces de consultare. Atâta vreme cât sunt ministru al Educaţiei nu voi accepta alte solicitări de modificare”, a declarat Sorin Câmpeanu, marţi după-amiază, într-o conferinţă se presă.

Conform ministrului, începând cu anul 1990 au fost eliberate la nivel naţional 77.111 titluri de doctor, peste jumătate dintre acestea fiind eliberate de marile universităţi din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Politehnica. Peste 2000 de titluri sunt eliberate de către Academia Română.

„Solicit universităţilor în care s-au susţinut toate aceste teze de doctorat ca într-un termen rezonabil, un an spre exemplu, să realizeze o analiză a tuturor tezelor de doctorat susţinute în aceste universităţi. Fiecare să-şi analizeze propriile teze, să-şi asume răspunderea şi să declare sub semnătură că au fost analizate şi că sunt sau nu sunt situaţii neconforme rezultate în urma acestei analize. În acest sens, ministerul Educaţiei va acorda şi o finanţare pentru acest proces de analiză a tuturor lucrărilor de doctorat susţinute în fiecare din universităţi. Este nevoie de un efort comun pentru a clarifica aceste acuze care planează de mult timp asupra sistemului de educaţie şi mă refer aici la învăţământul superior, nivel doctoral”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

El a adăugat că, pentru analiza fiecărei teze, va fi acordată „o sumă rezonabilă”, el dând ca exemplu 50-60 de euro, dintr-un fond pentru situaţii speciale al Ministerului Educaţiei.

Opinia Emiliei Șercan

După ce modificările dorite de ministrul Cîmpeanu la legislație CNATDCU, Emilia Șercan a publicat pe facebook un scurt material despre ce înseamnă această înfrângere pentru ministrul Educației, dar și despre ceea ce ea consideră o imposibilitate verificarea tuturor tezelor de doctorat din universități:

O mare victorie a mediului academic și a societății civile în fața ministrului Educației Sorin Cîmpeanu și a propunerilor sale pro-plagiat și pro-plagiatori!

Ministrul Cîmpeanu tocmai a anunțat că retrage propunerea de modificare a legislației CNATDCU, inclusiv a metodologiei de analiză a plagiatelor. „Dacă am apreciat greșit, le retrag”, a spus Cîmpeanu, care a mai adăugat că „am luat act de pozițiile luate pe parcursul procesului de consultare publică”.
„Nu va fi modificat nimic din legislația CNATDCU”, a precizat Cîmpeanu, care a spus că nu se vor mai face alte modificări la legislația CNATDCU pe parcursul mandatului să de ministru.

Scrisoarea deschisă semnată de aproape 800 de persoane, adresată președintelui Klaus Iohannis, a avut efectul scontat, în final. Când președintele țării îți spune să ții cont de reacția mediului academic și a societății civile și să acționezi în consecință, nu prea ai încotro!

Totuși, în stilul său caracteristic, a încercat să îmbrace într-o mare perdea de fum această mare înfrângere a sa. A cerut universităților să-și verifice toate tezele de doctorat susținute după 1990.
Acest lucru, pe care sunt sigură că îl va scoate în față și va încerca să-l transforme într-o armă
, nu se poate realiza și dacă dă din bugetul ministerului 500 de euro de teza verificată, nu 50 sau 60 de euro, așa cum a spus că intenționează.

Asta arată că Cîmpeanu habar nu are ce înseamnă verificarea unei teze de doctorat, ca procedură, ca timp și ca resursă bibliografică. Apoi, cine va face asta? Cine va accepta de bună-voie să-și îngroape cariera academică și de cercetare pentru a verifica teze de doctorat?

Poate domnul ministru profesor universitar, conducător de doctorate și academician și ce mai e el nu are habar cât de încărcate sunt normele profesorilor universitari, care au zeci de ore de predare și care mai au de făcut și cercetare. Când să mai facă cineva, fie și pentru 50 – 60 de euro per teză verificări de teze? Cine își va asuma să alerge pe la diverse biblioteci ca să caute resurse bibliografice? Cu ce costuri vor fi acoperite cheltuielile pentru achizițiile de cărți care ar fi, eventual, necesare verificării?

Oricum, drăguță, aproape înduioșătoare încercarea de a abate atenția de faptul că a fost obligat să retragă proiectul pro-plagiat și pro-plagiatori și de a arăta cât de interesat e el de curățarea mediului academic de plagiate”, a scris Emilia Șercan pe pagina sa de facebook.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

doctori emilia sercan sorin cimpeanu teze doctorat verificare teze doctorat
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes