Cinci noi centre de colectare plasmă în România. Țara noastră va putea produce imunoglobulină. Soluția vine din mediul privat

Cinci noi centre de colectare plasmă în România. Țara noastră va putea produce imunoglobulină
Cinci noi centre de colectare plasmă în România. Țara noastră va putea produce imunoglobulină

Firma Besmax Pharma Distribution va investi în crearea a cinci centre de colectare de plasmă. Acestea vor avea o capacitate totală de 100.000 litri anual, ceea ce va asigura fabricarea a minimum 50% din imunoglobulina necesară pacienților din România.

Acest lucru ar aduce țara noastră în rândurile țărilor europene din punctul de vedere al soluțiilor pentru obținerea de medicamente derivate din plasmă.

Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution (BPHD), a explicat în cadrul evenimentului online prilejuit de lansarea raportului Observatorului Român de Sănătate „Plasmă pentru România – soluții fezabile și modele internaționale” trei lucruri importante pentru sănătatea românilor:

”1. Pacienții români au nevoie urgentă de medicamente pe bază de plasmă. Ei nu sunt numere în statistici, ci oameni care ale căror boli se agravează și care mor din cauza lipsei de imunoglobulină, din cauză că primesc doze mai mici decât cele necesare. Sunt circa 20.000 de români cu boli rare, pentru care imunoglobulina este literalmente vitală și sunt circa 4 milioane de români care vor avea nevoie, cel puțin o dată în cursul vieții lor, de medicamente derivate din plasmă.

2. Modernizarea legislației privind colectarea de plasmă pentru fracționare este turnesolul reformei din sănătate. Vremea vorbelor a trecut de mult – acum e vremea faptelor.
Asta înseamnă că noua conducere din Ministerul Sănătăţii e obligată să acționeze rapid, să arate că îi pasă de pacienții dependenți de imunoglobulină, să demonstreze că vrea cu adevărat reformă în sănătate.
Rezolvarea problemei colectării de plasmă pentru fracționare ar fi una dintre cele mai simple dovezi pentru intențiile reformiste ale noii echipe ministeriale.

3. Mediul privat poate și vrea să susțină colectarea de plasmă, indiferent de formula de modernizare a legislației românești.”

Modele de bune practici

”BPHD vrea să fie partener al statului român în beneficiul pacienților care au nevoie de medicamente derivate din plasmă, așa cum am demonstrat și în privința colectării de plasmă convalescentă.
Tot ceea ce trebuie să facă statul român e să preia modelele de bune practici din Europa, unde 4 țări (Germania, Austria, Ungaria și Cehia) se detașează prin cantitățile colectate și eficiența întregului proces și unde colectarea de plasmă e făcută atât de către stat, cât și de către ONG-uri sau companii private autorizate.

Am precizat în final, special pentru domnul ministru Vlad Voiculescu, faptul că este extrem de important ca Ministerul Sănătății să aibă consultări cu organizațiile neguvernamentale și cu mediul privat, pentru a face schimbările legislative și progresele de sistem absolut necesare.

Dacă și actuala conducere a ministerului își va baza politicile doar pe discuțiile cu birocrația care de 10 ani de zile blochează orice reformă în domeniu, atunci rezultatele vor fi la fel – adică zero – iar pacienții vor continua să sufere”, a mai declarat Florin Hozoc.

Besmax Pharma Distribution este firma care a donat statului român 50 de aparate de plasmafereză pentru colectarea de plasmă convalescentă pentru tratarea bolnavilor de Covid-19, din care au fost recepționate cu greu 26 de astfel de unități de colectare.

România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană care nu colectează plasmă pentru fracționare. După cum s-a demonstrat deja, prin crizele de imunoglobulină din anii 2017 și 2018, acest lucru pune în pericol accesul la tratament al pacienților români. Iar situaţia precară în care se află România se poate agrava în următorii ani.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Besmax Pharma Distributioncentre colectare plasmafabricare imunoglobulina in romaniaflorin hozocimunoglobulina
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes