Ciolacu, prins de Digi 24 că împrăștie fake news despre costul testelor Covid, că ”așa spune lumea”

Marcel Ciolacu, șeful PSD, a promovat o informație falsă la Antena 3. El a susținut că un test pentru coronavirus costă în România ”70-80 de euro, iar în Germania costă 17-18 euro”. Întrebat ulterior de cineva de la Digi24 de unde știe, Ciolacu a răspuns: ”Din ceea ce spune lumea care și-a făcut test acolo”, fără a avea curajul să spună că a fost victima unui fake-news de pe Facebook.

Ciolacu s-a bazat pe un fake news realizat dintr-o fotografie modificată cu un astfel de test, în germană, care s-a viralizat pe Facebook în România și Moldova, dar și în alte țări.

Ce spunea Ciolacu

”Manipularea de la început a dus și la această lipsa de credibilitate a Guvernului în gestionarea acestei pandemii. Nu ei fac toate testele. Românii se duc și se testează în sistemul privat cu alte prețuri decât toată Europa. La noi costă 70-80 de euro un test, iar în Germania costă 17-18 euro. Cam asta e diferența. Ei vin acum și spun că sunt 20.000 de teste făcute astăzi, pentru că românii merg și se testează singuri”, a spus Marcel Ciolacu, luni seară, la Antena 3.

Președintele interimar al PSD nu a venit cu dovezi reale de unde are această informație. Întrebat de Digi24.ro care este sursa pe care s-a bazat când a făcut această declarație, Ciolacu a răspuns că „din informații publice și din ceea ce spune lumea care și-a făcut test acolo. Ieri au fost știri în toată presă cu cât costă un test în Germania și în alte țări europene. Am făcut o comparație pe baza acestor informații”.

Unul dintre cei care au răspândit acest fake news este Alin Marina, unul dintre foștii oameni de comunicare pe online de la PSD, care anul trecut s-a înscris în Pro România. ”Oare de ce știrea asta nu apare în mass-media românească?”, se întreba coordonatorul online al Pro România. Informația a fost imediat preluată de câteva site-uri de partid.

Poza unei chitanțe test Covid modificat

Chitanța respectivă este, într-adevăr, pentru un test de coronavirus din Germania, care a ieșit negativ, și pentru alte servicii medicale, însă poza a fost modificată. Costul total al chitanței este de 78,74 euro și nu 18,74.

Chitanța test covid originală

Testele pentru coronavirus au prețuri asemănătoare și în Spania, între 100 și 160 de euro, sau Italia, unde, de la o regiune la altă și in funcție de laborator, costă între 30 și 120 de euro.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ciolacu prins cu minciuna fake news fake news ciolacu marcel ciolacu
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes