Economie

Cîțu anunță investiții record: ”Încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară”

Cîțu anunță investiții record: ”Încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară”
Cîțu anunță investiții record: ”Încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară”

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a declarat, sâmbătă, că în luna mai, cheltuielile cu investițiile au ajuns la 13,1 miliarde de lei, aceasta fiind ”cea mai mare sumă din ultimii 10 ani”.

”Acesta e secretul care a dus la o creștere a economiei în primul trimestru”, a declarat el într-o declarație de presă după ce Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României la BBB-. Este clar că încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară”, a spus el, precizând că, după datele S&P va fi „un interes mai mare al investitorilor pentru România”.

Guvernul va gestiona precaut finanțele României

”Agenția de rating este atentă la ce face guvernul în perioada următoare, pentru că este an electoral. Ce pot să vă garantez, în continuare guvernul va gestiona precaut finanțele României, cu discernământ. Finanțele României au fost gestionate foarte prost de guvernele socialiste anterioare, de aici erau perspectivele negative”, a mai declarat Florin Cîțu.

”Au spus (cei din Parlament) că România se prăbușește. Avem cea mai mare creștere din regiune în primul trimestru. Au spus că vom fi penalizați, retrogradați. Nu s-a întâmplat așa ceva”, a precizat Cîțu, într-o conferință de presă ținută la Ministerul Finanțelor.

Aşa cum am reuşit să oprim această retrogradare prin acţiunile acestui guvern, vom reveni la perspectiva ‘stabil’ cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce la revenirea perspectivei ‘stabil’ pentru România la toate agenţiile de rating. Acesta este primul pas în direcţia corectă”, a spus ministrul.

Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul României

Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României la BBB-/A-3, dar perspectiva rămâne negativă. „Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce privește balanțele fiscală și externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizie nu stabilizează și consolidează poziția bugetară după recesiunea indusă de COVID-19”, se precizează în document.

Agenția estimează o contracție economică de 5,5% în 2020 și se așteaptă ca guvernul să ia măsuri în privința majorării pensiilor. De asemenea, precizează că alegerile parlamentare vor fi esențiale pentru determinarea traiectoriei fiscale.

Astfel, agenția de rating crede că „pensiile vor crește cu aproximativ 10% (în loc de 40% cât era în legislație)”. „Asta va adăuga 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021”. Această informație dă de înțeles că cei de la S&P au primit astfel de asigurări din partea Guvernului.

Ratingul BBB- este cel mai scăzut din categoria recomandată pentru investiții. O retrogradare ar fi plasat România în categoria „junk”, nerecomandată investitorilor.

Alte știri de interes

Un nou decret al lui Trump privind ieftinirea medicamentelor în SUA afectează pe bursă mari companii europene

Saghin Cristian

Când va circula metroul în Drumul Taberei. Metrorex vine cu precizări

Mihnea Tudor

Normele UE scumpesc polița RCA. Avertismentul unui specialist

Saghin Cristian

Românii din diaspora trimit cu 25% mai mulţi bani în ţară pentru începutul noului an şcolar

Mihnea Tudor

Florin Cîțu: PNL a scos Romania din topul rușinii în UE. Ce informații noi a dezvăluit

Mihnea Tudor

BCR primeşte cereri pentru programul Noua Casă. Credite totale de peste 900 milioane de lei

Mihnea Tudor

Leul a scăzut miercuri, 9 septembrie, la un nou minim istoric

Mihnea Tudor

Guvernul Johnson ameninţă să nu pună în aplicare tratatul retragerii Marii Britaniii din UE

Mihnea Tudor

Ministrul rus al energiei estimează o redresare lentă a prețului petrolului în 2021

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »