Ciucă: România va deveni a doua țară din lume, după SUA, în care se va implementa tehnologia revoluționară a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR)

Primele reactoare vor fi amplasate în foste termocentrale, pentru a înlocui energia produsă din cărbune cu una nepoluantă și fără emisii. Specialiștii estimează că numai o singură centrală electrică cu 6 module va genera aproximativ 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Renunțarea la centralele electrice vechi pe cărbune din întreaga UE, împreună cu improbabilitatea construirii de noi centrale pe cărbune, duce deja la schimbări în producerea de energie în bandă și în infrastructura de transport. Din punct de vedere al energiei produse, o centrală NuScale este similară cu o centrală pe cărbune existentă și poate fi construită pe același amplasament și poate reutiliza infrastructura de transport existentă, ceea ce o face o soluție ideală pentru înlocuirea unei centrale pe cărbune.

Nicolae Ciucă: “Președintele american Joe Biden a anunțat, în cadrul Summit-ului G7, că Statele Unite ale Americii şi parteneri din SUA, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite vor finanța cu până la 275 milioane de dolari proiectul SMR din România, iar U.S. Export-Import Bank (EXIM) şi U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes în vederea unui sprijin financiar de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului.”

România are peste 26 de ani de experiență în exploatarea în condiții de siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale din lume și o echipă de ingineri profesioniști, o școală locală de ingineri renumită la nivel mondial și un vast lanț de aprovizionare. Deasemenea, țara noastră se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită sprijinului constant și substanțial oferit de Statele Unite ale Americii și viziunii coerente a statului român pentru dezvoltarea programului național nuclear civil, prin care vom asigura energie accesibilă pentru cetățeni și economie, produsă în condiții prietenoase cu mediul.

Nicolae Ciucă: “Reamintesc faptul că o altă reușită a Parteneriatului Strategic pe care îl avem cu Statele Unite este asigurarea unei finanțări consistente pentru construirea reactoarelor 3 și 4 din centrala atomo-electrică de la Cernavodă. Acestea sunt premisele care vor face din România un important producător regional de electricitate.

Am demarat deja proiecte care privesc consolidarea surselor regenerabile, creșterea producției de gaz din Marea Neagră și ample programe de eficiență energetică. În timp, materializarea acestor planuri ne va aduce independența în domeniu și va transforma România într-un exportator net de energie.”

Tehnologia SMR a NuScale cea mai matură în ceea ce privește aprobările, fiind prima și singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleară în august 2020, are în același timp și cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale.

Alegerea amplasamanetului este un prim pas important pentru România în demersul de implementare a reactoarelor modulare mici, la trei ani de la primul Memorandum de Înțelegere cu NuScale, în care Nuclearelectrica a analizat tehnologia, siguranța, maturitatea și disponibilitatea acesteia în vederea implementării și a îndeplinirii obiectivelor României în materie de securitate energetică și decarbonizare.

 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes