Coaliția PNL-PLUS-USR-UDMR a găsit un artificiu legislativ și a făcut numiri pentru posturile de directori ai TVR și Radio

Ramona Săseanu a fost din nou propusă pentru șefia TVR, iar Liviu Popescu pentru conducerea Societății de Radiodifuziune (SRR), în iurma deciziei luate în Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, de joi. Cele două instituții care au rămas fără conducere, după ce judecătorii CCR au declarat neconstituționale numirile făcute de Parlament în urmă cu o lună.

Procedura nu este una uzuală iar Coaliția a folosit un artificiu legislativ pentru a rezolva problema.

Mai exact PNL, USR-PLUS și UDMR au decis să rezolve problema și să numească interimari nu printr-un proiect de hotărâre adoptat de catre senatori și deputați așa cum prevede procedura uzuală, ci printr-o hotărâre a Birourilor Permanente reunite ale Camerei și Senatului.

La finalul ședinței, președintele Camerei Deputaților a declarat că i-a numit prin hotărârea Birourilor Permanente drept interimari pe Ramona Săseanu la TVR și Liviu Popescu la Radio pe o perioadă de 60 de zile urmând ca aceștia să fie votati și în plenul comun săptămâna viitoare. Orban, a precizat că numirea a fost făcută pentru a asigura conducerea acestor instituţii în urma deciziei de neconstituţionalitate a Curţii Constituţionale.

Parlamentarii PSD nu au participat la şedinţa de joi a Bpr.

Coaliția s-a folosit de articolul 46 din Legea de organizare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, care spune că în situaţia în care plenul camerelor reunite ale Parlamentului nu se reuneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc directori interimari.

Astfel, cele două foruri de conducere au numit persoanele interimare pentru TVR și Radio, iar această decizie nu poate fi atacată la CCR, în timp ce hotărârile plenului pot fi contestate la Curtea Constituțională, așa cum s-a și întâmplat deja.

PSD a anunțat imediat că va ataca în contencios administrativ. Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu a anunțat că PSD analizează foarte serios să atace în contencios administrativ deciziile Biroului Permanent Reunit.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

director radiodirector tvrliviu popescuramona saseanusefi radio si tvr
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes