COLCHICINA aduce speranță în lupta COVID. Studiu canadian confirmat: primul medicament oral pentru tratarea pacienților cu Covid-19. Grecia l-a și aprobat!

COLCHICINA aduce speranță în lupta COVID. Studiu canadian confirmat: primul medicament oral pentru tratarea pacienților cu Covid-19
COLCHICINA aduce speranță în lupta COVID. Studiu canadian confirmat: primul medicament oral pentru tratarea pacienților cu Covid-19

Un studiu clinic realizat în Canada arată că un medicament ieftin antiinflamator, numit colchicină, poate reduce semnificativ riscul de complicații și deces din cauza Covid-19, aducând o „speranță importantă” celor care suferă.

Dr. Jean-Claude Tardif, șeful Institutului Cardiologic din Montreal (ICM), a condus studiul numit „Colcorona”, care a debutat în martie 2020 și a costat 14 milioane de dolari, ale cărui rezultate preliminare au fost publicate recent, relatează site-ul de stiri abs-cbn.com.

Primele rezultate ale studiului cu Colchicină

Studiul Colcorona arată că acest medicament utilizat în mod tradițional împotriva gutei și-a demonstrat eficacitatea în tratarea pacienților cu Covid-19, prin reducerea mortalității cu 44% și a spitalizărilor cu 25%, după analizarea rezultatelor unui studiu cu 4.488 de pacienți din întreaga lume.

Ipoteza din spatele studiului a fost că motivul pentru care pacienții dezvoltă complicații de la Covid este răspunsul inflamator exagerat pe care îl dezvoltă celulele albe din sânge ale pacientului ca reacție la virus. Intuiția a fost aceea că prin utilizarea unui medicament precum colchicina, pentru a reduce această reacție inflamatorie exagerată, cunoscută sub numele de „furtună de citokine”, ar putea preveni complicațiile.

„La acei pacienți cu un diagnostic dovedit de Covid-19, colchicina a redus spitalizările cu 25%, nevoia de ventilație mecanică cu 50% și decesele cu 44%. Această mare descoperire științifică face ca colchicina să fie primul medicament oral din lume care poate fi utilizat pentru tratarea pacienților nespitalizați cu Covid-19“, au explicat autorii.

Cercetătorii au adăugat că este cel mai mare studiu din lume în care un medicament administrat oral a fost testat la pacienții cu COVID-19 care nu au fost spitalizați. ”Rezultatele noastre aduc speranțe importante pentru pacienți, sisteme de sănătate și guverne. În cele din urmă, oferim o parte a unei soluții semnificative pentru a reduce spitalizările și, în cele din urmă, pentru a reduce congestia din sistemul spitalicesc”, precizează medicii canadieni.

Costuri reduse, spitale neaglomerate

Dr. Jean-Claude Tardif, investigatorul principal al studiului, a declarat că „studiul nostru arată eficacitatea tratamentului colchicinei în prevenirea fenomenului ”furtunii de citokine ”și reducerea complicațiilor asociate Covid-19 “.

Pentru medicii canadieni care au realizat studiul, ”tratarea pacienților cu risc de complicații cu colchicină, imediat ce diagnosticul de Covid-19 este confirmat printr-un test PC,R reduce riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii și, în consecință, reduce numărul de spitalizări”, astfel, prescrierea acestui medicament „ar putea atenua problemele aglomerării spitalelor și ar putea reduce costurile asistenței medicale”.

Colchicina, ieftină și la îndemână

Colchicina este un medicament antiinflamator puternic, cunoscut de foarte mult timp, care a fost descoperit acum 150 de ani. Este extras dintr-o plantă numită Colchicum autumnale și este utilizat pentru a trata diferite boli, cum ar fi gută, artrita inflamatorie și pericardita, printre altele.

Colchicina este deja disponibilă în farmacii, deoarece este utilizată în condiții de siguranță pentru multe boli și este foarte ieftină.

Rezultatele complete ale studiului canadian vor fi făcute publice „cât mai repede posibil”, a spus Dr. Jean-Claude Tardif, în timpul unui interviu acordat AFP, citat de montrealgazette.com.

Colchicina, aprobată în Grecia

Experții greci din domeniul sănătății de la Ministerul Sănătății au dat undă verde, pe 25 ianuarie 2021, pentru administrarea colchicinei, un medicament cunoscut și pentru inimă, care să fie inclus în protocolul tratamentului oral la pacienții internați cu Covid-19.

Aprobarea ar fi fost dată în urma rezultatelor notabule ale studiului canadian Colcorona, la care a participat și Grecia, anunță greekcitytimes.com.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

antiinflamator colchicinacolchicinacolchicina anti coronaviruscolchicina anti covidcolchicina aprobatacolchicina covidcolcichinamedicament anti covidpret colchicina
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes