Medicul român Ciprian Isacu, şef al secţiei de arşi a unei clinici private din Belgia, unul dintre medicii care a făcut eforturi de salvare a răniţilor din incendiul care a avut loc în clubul Colectiv, a declarat pentru News.ro că personal consideră că lucrurile nu s-au schimbat în sistemul de sănătate din România. Medicul spune că pentru munca sa de atunci nu a primit nici măcar un ”mulţumesc” din partea autorităţilor şi povesteşte ce s-a întâmplat atunci, cum au decurs lucrurile, dar şi ce s-a întâmplat ulterior, legat de recuperarea pacienţilor care au suferit arsuri grave.
„Nimic nu s-a schimbat, exagerez un pic, evident, dar global nu s-a făcut nimic, deja eu am renunţat să mă mai agit, pentru că nu-mi serveşte la nimic. Am venit cu Colectivul, i-am adus acolo, mi-au trimis arşi de aici, am venit înapoi, toate astea pe barba mea şi nici măcar un ”mulţumesc” de oriunde, dar în schimb că ”mă dau mare, că atac Guvernul”.
Eu am spus că Regele e gol, ca-n Andersen.
Am făcut ce am putut şi nu e fals patriotism. Nu vor să mişte mamutul, nu ştiu ce se întâmplă, unde, unde este declicul. Şi Profesorul Dan Enescu spune că sunt oameni tineri care vor să facă, dar în rest nu. Au avut şi bani, dar ce nu au avut, au avut 230 de milioane. La doi ani după Colectiv au construit la Paris la Spitalul Militar serviciu de arşi cu 20 de paturi cu 23 de milioane. Unde sunt secţiile alea de arşi, unde sunt serviciile de arşi, unde?”, a declarat Dr. Ciprian Isacu.
Dr. Ciprian Isacu a explicat, pe scurt, modul în care s-a implicat în gestionarea pacienţilor de la Colectiv. Medicul îşi aduce aminte de bateristul trupei GTG care a murit pe aeroport la Paris şi despre suferinţa pe care i-a provocat-o această pierdere.
„Când a fost accidentul de la Colectiv am fost sunat de Societatea Franceză de Arsuri, m-a sunat ambasadorul Franţei în România: ”Veniţi!”. Paranteză, mi-au cerut ăştia din România să am dreptul de exerciţiu, deşi sunt cu diplomă românească, şi am venit şi am dat şi echivalarea în România.
Am venit aici, am vizitat spitale, am operat, am făcut cadou la 3 şefi de serviciu substitut de derm de vreo 100 de mii de euro, pe barba mea, am revizitat spitale, am transferat pe cineva, bateristul de la Colectiv care a murit pe aeroport la Paris, am luat-o foarte rău, personal, aşa..M-am întors în Franţa, am organizat cu Societatea franceză, am adus nu stiu câte echipe de 3-4 persoane la Lille, la Paris şi la mine, la Bordeaux, să se formeze, nu vă spun stilul de formare dar, mă rog, trecem şi peste asta, după aceea, am primit, îmi scriau direct pacienţii,mă ştiau, îmi telefonau pentru sechelele de arsuri , degete, faţă, antebraţ, i-am adus acolo, le-am facturat în spitalul privat unde lucrez şi le-am facturat minimum, pentru că întotdeauna cu rambursarea asta care este problematică…”, a explicat Dr. Isacu.
Medicul spune că a ajutat în sensul recuperării 6 sau 7 tineri care au rămas cu sechele după Colectiv, dar că a ajutat şi mulţi pacienţi arşi din România şi că ar fi trebuit acest proces mult mai bine coordonat din ţară.
„6, 7, cu sechele, nu i-am numărat. Şi după aceea au început să-mi trimită arşi, şi aici iar..pentru că nu ştie dreapta ce face stânga, în loc să mă sune cineva care coordonează treaba asta, m-au sunat două familii, un deputat, un avocat ,de fiecare dată pentru altcineva, o dată Raed Arafat. În Belgia sunt 6 centre de arşi. Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles, care este coordonatorul, au mai multe mijloace ca toată lumea, telefonează în fiecare dimineaţă şi întreabă ”Câte locuri aveţi?”, şi se ştie întotdeauna. Belgia nu transferă niciodată, au doar un contract cu americanii în caz de cataclism.
Nu se ştie ce fac, eu am sunat la Ministerul Sănătăţii pentru formularul acela formidabil, E nu ştiu cât, erau doi mineri din Valea Jiului, vă dau cuvântul, nu ştiau că sunt acolo. Le-am plătit eu biletele şi i-am dus înapoi. A mai venit un tânăr care a murit, din Piatra Neamţ. A mai venit cel plimbat prin ţară vreo săptămână, de la Constanţa, care a murit, despre care zic că îi acuz că nu au făcut ce trebuia, eu am fotografiile, cum a ajuns”, a spus medicul.
Medicul a invocat un moment din trecut, când a avut discuţii în contradictoriu cu un fost ministru al Sănătăţii, atrâgând atenţia asupra faptului că trebuie făcute în ţară eforturi pentru tratarea marilor arşi, dar şi pentru o mai bună gestionare a locurilor din spitale.
„Eu le dau o mână de ajutor, dezinteresat. Spitalul meu, fiind spital privat, am făcut la 3000 de euro pe zi( n.r. -decont de cheltuieli), dar un ars mare. Ce m-a lăsat cu gura căscată, mi-a spus ministra, domnule, avem atâtea locuri şi nu tratăm arsuri decât până la 50 la sută şi am şi râs, dar sunt două volume, cum tratăm până la 50 şi cum tratăm peste 50, învăţăm la şcoală, tratăm. Şi sunt toate locurile pline. Şi la mine sunt 10 locuri, dar nu sunt 10 veniţi aseară sau Colectiv, sau grav, sunt în diferite etape de evoluţie, deci dacă am o problemă şi am nevoie de loc, doi din trei îi duc în alte secţii, pe alte etaje, chirugie .
La început nu s-a greşit, după aceea s-au culcat pe lauri. Bunăvoinţă a fost. Ideea de bază, ce trebuia făcut, la început nici nu au greşit. Când te trezeşti cu o chestie din asta pe cap faci ce -ţi zice bunul simţ. Ori îi transferau cât se putea, în alea 24, 48 de ore, ori te ocupi . La început nu s-a greşit, dar i-a luat prin surpindere, apoi s-au culcat pe lauri, şi-au dat insigne între ei, s-au felicitat şi i-au uitat. Le-am şi spus: ”Oamenii ăştia peste un an vin cu sechele, i-aţi uitat”. Şi aşa s-a întâmplat. Greşeală nu a fost atunci la început, sunt tot felul de deştepţi, trebuia făcut aşa, după război…dar pe moment nu au greşit, după aceea s-au îmbătat cu gloria şi nu au mai ştiut ce să facă cu ei.
Cine din Europa asta trimite arşi în străinătate? Nimeni. Fiecare se descurcă. Cine zice în Europa că nu ştim să tratăm decât până la 50%? E o jenă, mi-ar fi ruşine. Toată lumea vrea în străinătate, şi-au pierdut încrederea, păi hai să le câştigăm încrederea. Mă sună într-o zi profesorul Enescu: ”Uite, sunt cu tatăl unui copil la mine în birou căruia i-am spus că pot să-l tratez, dar el vrea în străinătate”. Şi mi l-a dat a telefon, i-am spus, e capabil să facă”, a declarat pentru News.ro Dr. Ciprian Isacu.
Comenteaza cu profilul facebook