Comisia de la Veneția și Tudorel Toader: Fără precedent

Fostul ministru al justiției, și fost judecător constituțional, Tudorel Toader rămâne membru în Comisia de la Veneția, chiar dacă Guvernul Orban a cerut eliberarea sa din funcție, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Potrivit sursei citate, cererea nu a fost supusă votului plenului Comisiei, membrii forului transmițând informal Guvernului că nu vor să creeze un precedent.

Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu, a propus în luna mai Guvernului să ceară revocarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția, în urma deciziei CEDO privind demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA. Comisia de la Veneția a confirmat la sfârșitul lunii mai că a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei.

Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz, iar prim ministrul aprobă. Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat, în intervalul 2018 – 2022.

Deocamdată nu este clar când va înceta mandatul lui Tudorel Toader de membru al Comisiei de la Veneția.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

comisia de la venetiaComisia de la Venetia Tudorel Toadertudorel toader
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes