Comisia Europeană a aprobat crearea unui coridor umanitar la granița cu Ucraina

Comisia Europeană a aprobat crearea unui coridor umanitar la granița cu Ucraina. Sursa foto: stiripescurt.ro
Comisia Europeană a aprobat crearea unui coridor umanitar la granița cu Ucraina. Sursa foto: stiripescurt.ro

Comisia Europeană a aprobat miercuri, instituirea unui coridor umanitar pentru refugiați astfel încât aceștia vor putea trece doar cu buletinul, fără a mai fi nevoie de pașaport.

Comisia Europeană a aprobat activarea Directivei 2001/55/CE privind protecția temporară acordată persoanelor strămutate. Conform acestui mecanism, Comisia Europeană va acordă mai multe drepturi refugiaților din Ucraina, precum dreptul la rezidență, dreptul la muncă, cazare temporară, asistență medicală și servicii sociale precum și asigurarea mijloacelor de subzistență. De asemenea, copiii și adolescenții refugiați vor beneficia de protecție legală și de acces la educație.

Eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat, Comisiei Europene și Consiliului European crearea unui coridor umanitar pentru familiile cu copii din Ucraina și respectiv pentru sprijinirea copiilor refugiați din zona de conflict, anunță politianul pa pagina sa de facebook.

Solicitarea acestuia a fost semnată de peste de 89 de europarlamentari, care fac parte din majoritatea grupurilor politice care activează în Parlamentul European și din diferite zone ale Europei, și care sprijină solicitarea eurodeputatului român.

Potrivit lui Negrescu, prin această directivă se vor putea simplifica procedurile de control de frontieră pentru persoanele vulnerabile, precum copiii și se va crea posibilitatea de a se organiza astfel de controale și în alte zone în afara punctelor de frontieră existente.

De asemenea se vor crea coridoare umanitare de urgență pentru transportul ajutoarelor către zonele cu un aflux mare de refugiați.

Astfel, la nivelul punctelor vamale se vor putea crea noi puncte de control care vor facilita accesul copiilor și a familiilor acestora doar cu buletinul.

– flexibilitate pentru traversarea spațiului Schengen
– acces la asistență umanitară suportată de CE
– refugiații vor putea trece granița cu produse personal, inclusiv animale
– mecanismul se va aplica pentru an cu posibilitate de prelungire de 6 luni

Eurodeputatul român mai spune că mecanismul va deveni operațional în următoarele zile, iar statul român va putea să deconteze toate cheltuielile cu refugiații ucrainieni.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ajutor ucraina coridor european victor negrescu
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes