International

Comisia Europeană, discuţii pentru garantarea unui viitor vaccin împotriva COVID-19

Comisia Europeană a încheiat joi o serie de discuţii preliminare cu Johnson & Johnson pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, a transmis instituţia într-un comunicat de presă. La finalul lunii iulie au avut deja loc o serie de demersuri pozitive cu Sanofi-GSK. Contractul avut în vedere cu Johnson & Johnson ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul, precum şi să îl doneze ţărilor cu venituri mici şi medii sau să îl redirecţioneze către ţările SEE. Este preconizat că, odată ce un vaccin se dovedeţete a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea iniţială a 200 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE, precum şi pentru o posibilă achiziţionare ulterioară a până la 200 de milioane de doze suplimentare.

Comisia Europeană continuă discuţiile intense şi cu alţi producători de vaccinuri, arată un comunicat de presă al CE remis vineri news.ro

„Viaţa cetăţenilor noştri şi economia europeană au nevoie de un vaccin sigur şi eficace împotriva coronavirusului. Discuţiile de astăzi ne permit să facem noi paşi în vederea atingerii acestui obiectiv. Comisia va depune toate eforturile, în colaborare cu statele membre şi cu companiile farmaceutice, pentru a contribui în mod activ la atingerea acestui obiectiv”, a afirmat preşedinta CE Ursula von der Leyen, conform sursei citate.

Comisarul pentru sănătăate şi siguranţă alimentară Stella Kyriakides a precizat că negocierile pe care le va purta CE vor asigura un portofoliu cuprinzător de vaccinuri pentru cetăţenii UE.

„Astăzi (am făcut încă un pas în vederea asigurării accesului rapid la dezvoltarea unui vaccin inovator împotriva coronavirusului. Negocierile pe care le vom purta pentru a asigura un portofoliu cuprinzător de vaccinuri pentru cetăţenii europeni şi pentru întreaga lume vor continua. Un vaccin sigur şi eficace va contribui în mod decisiv la protejarea cetăţenilor împotriva virusului. Vom continua să acţionăm, alături de statele membre, până când vaccinul va ajunge la toată lumea”, a spus Stella Kyriakides.

Discuţiile au scopul de a duce la un angajament prealabil de achiziţie care urmează să fie finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite şi produse de societăţi diferite.

Discuţiile preliminare încheiate astăzi cu Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson, reprezintă un pas important în vederea încheierii unui angajament prealabil de achiziţie şi, prin urmare, a punerii în aplicare a Strategiei europene în materie de vaccinuri, adoptată de Comisie la 17 iunie 2020.

Alte știri de interes

Restricţii înăsprite în unele zone din nord-estul Angliei, din cauza creşterii numărului cazurilor de Covid-19

Mihnea Tudor

Regina Elisabeta a II-a îşi pierde tronul în Barbados

Mihnea Tudor

Noua Zeelandă ar putea să-și schimbe numele cu unul indigen

Mihnea Tudor

Ambasadorul SUA în China a demisionat

Mihnea Tudor

UE testează interoperabilitatea între aplicaţii de urmărire a Covid-19 în şase state

Mihnea Tudor

Sebastian Kurz: Austria a intrat în al doilea val de coronavirus

Mihnea Tudor

Erdogan, amenințare fără precedent la adresa Franței: Nu căutaţi ceartă cu Turcia!

Saghin Cristian

Efect neașteptat al pastilelor de Paracetamol

Mihnea Tudor

Trump i-a spus jurnalistului Bob Woodward că ştia în februarie că maladia Covid-19 este „o chestie mortală”, dar voia să o minimalizeze

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »