Comisia Europeană: Pașaportul de vaccinare nu va fi valabil pentru cei imunizați cu ser rusesc sau chinezesc

Comisia Europeană: Pașaportul de vaccinare nu va fi valabil pentru persoanele imunizate cu ser rusesc sau chinezesc
Comisia Europeană: Pașaportul de vaccinare nu va fi valabil pentru persoanele imunizate cu ser rusesc sau chinezesc

Comisia Europeană va prezenta miercuri propunerea pentru un certificat de vaccinare la nivelul UE, în încercarea de a stimula industria turistică a continentului. Așa-numitul Green Pass al blocului va fi conceput pentru a permite europenilor să călătorească din nou în siguranță către alte țări ale UE.

 Așa cum a raportat Euronews săptămâna trecută, certificatul va arăta numai dacă cineva a fost vaccinat cu doze aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente. 

În starea actuală, aceasta este o lovitură pentru mii de europeni care au fost deja inoculați cu un vaccin rusesc sau chinezesc, având în vedere că acestora nu li s-a dat undă verde de către EMA.

Pașaportul va arăta, de asemenea, orice rezultate negative primite în urma testelor COVID-19, precum și recuperarea anterioară în urma infectării cu COVID-19.

Potrivit Eurostat, nopțile petrecute în cazare turistică în întreaga UE au scăzut cu 52% în 2020 comparativ cu 2019. Și pentru țări precum Grecia, Malta și Cipru, care se bazează foarte mult pe turism, scăderile au depășit 70%.

La celălalt capăt al scalei, Olanda și Danemarca au raportat scăderi de mai puțin de 35%. Turismul reprezintă, de asemenea, 10% din PIB-ul UE și 30 de milioane de oameni lucrează în industrie, astfel încât miza ar putea fi foarte mare. Dar mulți cetățeni se pregătesc acum să călătorească din nou.

Eduardo Santander, director executiv al Comisiei Europene de Turism, spune că sectorul turismului speră că certificatul va permite o redeschidere mai coordonată în toate statele membre, pentru a evita haosul experimentat în ultimul an, cu diferite măsuri implementate în mod consecvent de către guvernele naționale.

“Este aproape ultimul glonț pe care îl avem în armele noastre pentru mulți antreprenori din turism, multe companii de turism și, de asemenea, pentru mulți operatori, companii aeriene, linii de croazieră. Vara aceasta trebuie să funcționeze”, a spus el pentru Euronews.

Santander mai spune că pentru el și cea mai mare parte a industriei turismului, la jumătatea lunii mai este termenul limită pentru a avea pregătit un certificat de călătorie pentru a salva sezonul de vacanță.

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că românii care se vaccinează au deja o dovadă, certificatul pe care îl primesc și care are un cod unic, și că nu vede sensul introducerii unui pașaport de vaccinare cât timp nu toți cetățenii au șansa să se vaccineze.

„În România, persoanele care se vaccinează primesc și un certificat care are un cod unic. Avem deja această dovadă”, a spus Cîțu într-o conferință de presă.

Întrebat dacă susține introducerea unui pașaport de vaccinare, Florin Cîțu a spus: „până în momentul în care nu am dat șansa tuturor cetățenilor români să se vaccineze, nu văd sensul acestui pașaport de vaccinare”.

„Ar însemna o discriminare pentru cei ar dori să se vaccineze și nu pot. Până nu vom da șansa tuturor, nu avem o discuție”, a subliniat Cîțu

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

comisia europeananu e valabil persoane imunizate ser rusesc sau chinezescpasaport vaccinare
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes