Componenta 3 din PNRR privind managementul deșeurilor este gestionată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Componenta 3 din PNRR privind managementul deșeurilor este gestionată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Sursa foto: pixabay
Componenta 3 din PNRR privind managementul deșeurilor este gestionată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Sursa foto: pixabay

Bugetul alocat pentru Componenta 3 din PNRR este – 1,23 miliarde euro, pentru un management eficient al deșeurilor.

Măsurile incluse în componentă se vor concentra asupra tranziției verzi și a tranziției digitale și, bineînțeles asupra infrastructurii de mediu. Axat pe accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în țară cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în perspectiva tranziției către economia circulară.

Investiția 1 “Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune” este compusă din:

a) Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar (452,2 mil. euro)
Aceste centre vor deservi comunități de până la 50000 de locuitori și vor fi amplasate la limita sau în afara unităților administrativ teritoriale. Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.

b) Construirea de insule ecologice digitalizate (Alocare 200,1 mil. euro)
Insule ecologice digitalizate vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere, preponderent în zone de blocuri, pentru următoarele fracții colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic, deșeuri de metal, deșeuri de sticlă, biodeșeuri, deșeuri reziduale. Fiecare insulă ecologică va deservi în medie 200 de locuitori.

Criteriile de selecție pentru amplasarea eco-insulelor vor viza:

• capacitatea de generare a deșeurilor în funcție de mărimea localităților (municipii de rang I, municipii de rang II, orașe);
• gradul scăzut de colectare separată a deșeurilor din prezent;
• disponibilitatea instalațiilor existente de tratare a deșeurilor colectate separat;

O insulă ecologică este un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, fiecare dintre ele fiind dotat cu cântar electronic, accesul fiind asigurat pe bază de cartelă electronică. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Insula ecologică este compusă dintr-un un set de containere sub sau supraterane, protejate antivandalism și împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card pentru persoanele fizice arondate, cântar electronic la fiecare container, conectat online, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.

c) Centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane (Alocare 83,7 mil. euro)

Centrele integrate vor fi localizate în aproprierea a 15 aglomerări urbane mari deservind cele mai populate regiuni, după cum urmează: București (partea de nord) și regiunea afiliată Ilfov, București (partea de sud) și regiunea afiliată Ilfov, Constanța, Galati si Braila, Iași, Bacau, Craiova, Ploiesti, Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov, Baia Mare, Targu Mures, Buzău.

d) Construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor pentru a îndeplini ţintele de reciclare din pachetul de economie circulară (220 mil. euro)

Se acordă ajutor de stat de maxim 50% operatorilor economici care realizează investiții în instalații de reciclare a deșeurilor colectate separat pentru reducerea impactului deșeurilor asupra mediului și populației, reducerea consumului de resurse în scopul promovării dezvoltării economice sustenabile în toate regiunile și atingerii țintelor de reciclare din pachetul economiei circulare. Un nr. de 26 de instalații de reciclare a deșeurilor vor fi puse în funcțiune până în trimestrul 2 din 2026.

Investiția 2 “Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile” are o alocare de 255 mil. euro și vizează:

a) 150 de sisteme integrate comunale (platformă comunală, platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii și echipamente pentru gestionarea compostului);

b) 94 de sisteme comunale integrate pentru comunități cu platformă comunală existentă (platforme individuale pentru fermieri mici și mijlocii și echipamente pentru gestionarea compostului);

c) 5 sisteme de compostare pentru comunitățile cu ferme mari (stație de compostare și echipamente pentru gestionarea compostului);

d) 5 sisteme de biogaz pentru comunități cu ferme foarte mari (cu capacități electrice de cel puțin 300 KWh și capacități de încălzire de cel puțin 300 kWth).

Estimarea necesarului investițional la nivel de județ a fost realizată pe baza planurilor județene de gestionare a deșeurilor, adoptate sau în curs de adoptare, și a studiilor de fezabilitate pentru proiecte de SMID aprobate (SMID Galați) sau aflate în pregătire (SMID Ilfov, SMID Brașov, upgrade SMID Sibiu, Bistrița Năsăud, Bacău, Sălaj, Dâmbovița) și este gestionat[ de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

componenta 3 pnrrcompostdeseurideseuri municipalemanagementul deseurilormanagementul eficient al deseurilor
Constantin Furdu

Alte stiri de interes