Condiţiile de muncă ale lucrătorilor sezonieri români, discutate între Raluca Turcan și ambasadorul Germaniei

Raluca Turcan a anunţat că a avut luni discuţii cu ambasadorul Germaniei în România Peer Gebauer despre drepturile lucrătorilor sezonieri români şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale acestora.

”Am avut astăzi o întâlnire de lucru cu Excelenţa Sa Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania în România. În cadrul discuţiilor a fost subliniată dorinţa reciprocă de aprofundare a cooperării dintre cele 2 ţări privind asigurarea drepturilor lucrătorilor şi protecţia socială a sezonierilor români din Germania. Având în vedere că 80% din muncitorii sezonieri străini din Germania sunt români, am repus pe agenda discuţiilor îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă pentru aceşti lucrători.

Cei mai mulţi sezonieri români din Germania lucrează în agricultură, industria cărnii, construcţii, transport şi logistică, gastronomie, hoteluri, curăţenie şi îngrijire la domiciliu. Problemele comune acestor domenii ţin în special de modul de redactare a contractelor de muncă, care trebuie să fie şi în limba română, de plata drepturilor salariale, de condiţiile de muncă sau de locuit.

Am primit asigurări din partea Excelenţei Sale că munca lucrătorilor români este apreciată şi este esenţială pentru multe sectoare de activitate din Germania. Având în vedere că pentru lucrătorii sezonieri din agricultură angajatorii plătesc doar o asigurare medicală, nu şi asigurare socială, am propus introducerea acestui beneficiu pentru sezonierii români care lucrează în agricultură în Germania”, a scris Raluca Turcan, luni pe Facebook.

Ea a adăugat că „mulţi lucrători români merg în fiecare an să muncească temporar în agricultură şi, în lipsa asigurării sociale, perioadele respective nu se vor regăsi în asigurările de pensii, ceea ce va influenţa negativ stagiul de cotizare, respectiv dreptul de pensie”.

„Discuţia de azi a vizat şi situaţia lucrătorilor români din abatoare. Din cei 160.000 de lucrători străini din această industrie, peste jumătate sunt cetăţeni români. Deşi aceştia au fost preluaţi de către marii angajatori din industria cărnii, fiind eliminaţi intermediarii şi multe din problemele care apăreau în acest fel, salariul a rămas la nivelul celui avut la firma intermediară. Am primit asigurări că toate problemele semnalate în cadrul întâlnirii de astăzi sunt în atenţia autorităţilor germane şi că eforturile pentru remedierea lor vor creşte în perioada următoare”, a mai spus Turcan.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

conditii de munca germania raluca turcan sezonieri germania
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes