Recomandate Special

Conflictul între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură, tranșat de decizia CCR

Curtea Constituțională a României a stabilit, marți, că nu există conflict juridic între Guvern și Parlament ca urmare a depunerii unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară.

Judecătorii constituționali au dezbătut luni solicitarea Guvernului prin care se cerea să se constate dacă există o situație conflictuală între Guvern, pe de o parte, și Parlament, pe de altă parte, „generată de depunerea unei moțiuni de cenzură în perioada dintre cele două sesiuni parlamentare ordinare, cu consecința convocării unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea moțiunii fără dezbaterea și votarea acesteia”.

Potrivit textului sesizării, situația conflictuală este derivată „din încălcarea dispozițiilor art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1) din Constituție”.

„Conflictul juridic de natură constituțională există între Guvernul României și Parlament și derivă direct din Constituție (art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1)), în sensul în care blocarea procedurii moțiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeași sesiune parlamentară menține Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situație incertă, fapt declarat contrar Constituției, prin decizii anterioare ale Curții Constituționale (Decizia nr. 1525/2010), deoarece afectează principiul stabilității activității Guvernului, dedus din dispozițiile art. 102 alin. (1) și art. 113 din Constituția României”, se arăta în sesizare.

Conform acesteia, „existența conflictului juridic de natură constituțională este generată de depunerea moțiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât și de convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moțiunii de cenzură”.

Guvernul susținea, totodată, că moțiunea de cenzură inițiată la data de 17 august de un număr de 205 deputați și senatori, cu titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”, având conținutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august, „nu poate fi dezbătută și votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispozițiilor art. 113 alin. (4) din Constituția României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancțiuni în temeiul aceluiași act politic epuizat (moțiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea și votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus”.

De asemenea, conform sesizării, cele două Camere ale Parlamentului trebuiau să fie convocate în sesiune extraordinară comună „la momentul inițierii moțiunii de cenzură”.

Premierul Ludovic Orban nu vede decizia CCR ca pe o înfrângere, afirmând că judecătorii au considerat doar că nu există conflict juridic de natură constituțională.

„Nouă nu ne este frică. Dacă PSD vrea să continue procedura, să o continue. Îi așteptăm. Până una-alta le readuc aminte că nu au fost în stare să asigure cvorumul”, a declarat Orban.

Alte știri de interes

Nicuşor Dan: Este ziua de naştere a noului Bucureşti – VIDEO

Mihnea Tudor

EXIT-POLL ora 21.00 – Alegeri locale 2020. Rezultate alegeri București și în țară. Cine a câștigat Primăria Generală

Mihnea Tudor

Se schimbă vremea: Cod galben şi cod portocaliu de ploi abundente, vânt şi descărcări electrice

Mihnea Tudor

Surpriză pentru studenţii care au burse sociale şi învaţă la universităţi care vor face cursuri online

Gloria Pascu

Giorgiana Hosu a demisionat din funcţia de porocuror şef DIICOT

Mihnea Tudor

Ce este Inițiativa Smart Village. Integrarea satului inteligent în dezvoltarea rurală

Furdu Constantin

Orban: Astăzi, PSD ”a băgat România în faliment”. Raport de-a dreptul imbecil

Mihnea Tudor

Campania electorală faza pe înregistrări: Nicușor Dan, spionat de omul lui Băluță și aruncat pe piață de Dana Budeanu: Mafia din PSD și urmașii lui Dragnea

Mihnea Tudor

A bătut tot ce a prins! Agenți de pază, polițiști și polițiști locali, bătuți de o fată de 22 de ani

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »