Conglomeratul BIG TECH din SUA își ucide SINGUR dominația în social media

Haosul din Statele Unite și valul de cenzură fără precedent care l-a lovit chiar și pe președintele SUA au eliminat toate măștile. MSM (mainstream media) și Big Tech (giganții online) și-au dovedit forța și au demonstrat că nu mai există linii roșii, democrația nu este limita lor.

Cenzura totală, care a fost susținută anterior și justificată sub pretextul combaterii dezinformării, a fost angajată public, provocând critici și neîncredere acerbe. Acest lucru a dus la cea mai mare migrație digitală din istoria omenirii.

Aproape 89 de milioane de oameni au fost abonați la contul de Twitter al președintelui în exercițiu și a devenit principala platformă a lui Trump pentru comunicarea cu publicul său. Twitter a suspendat-o în cele din urmă, în timp ce Facebook și Instagram au dezactivat conturile lui Trump cel puțin până la sfârșitul mandatului prezidențial, ceea ce nu împiedică prelungirea sancțiunilor după 20 ianuarie. Alte platforme care cenzurează conturile și conținutul legat de președinte includ Snapchat, Pinterest, Twitch, YouTube, TikTok, Reddit, Discord și multe altele. Împreună cu președintele SUA, susținătorii săi au fost afectați. După asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie, Twitter a suspendat peste 70 de mii de conturi.

Principalele platforme care s-au confruntat cu un flux mare de refugiați digitali, în special, au fost Telegram, un mesager independent fondat de inginerul software rus Pavel Durov și Parler, o platformă care se poziționează ca o alternativă necenzurată la Twitter. Explozia puternică a popularității rețelei sociale Parler, puțin cunoscută anterior, nu a durat mult după blocarea conturilor lui Trump: Apple și Google au șters aplicația din magazinele lor, iar Amazon și-a întrerupt găzduirea.

După ce pe Telegram a apărut un cont care ar fi aparținut lui Donald Trump, numărul adepților săi crește în medie cu 5.000 pe oră. Nu s-a verificat dacă contul aparține președintelui SUA, dar popularitatea acestuia confirmă faptul că un număr mare de susținători ai săi se mută în noua rețea.

O serie de președinți din alte țări și-au creat deja conturile Telegram, printre care Benjamin Netanyahu, Rejep Taib Erdogan, Jair Bolsonaro, Emmanuel Macron și alții.

Lista lor a fost publicată de Pavel Durov pe 14 ianuarie:

Președintele Braziliei – @jairbolsonarobrasil
Președintele Turciei – @RTErdogan
Președintele Mexicului – @PresidenteAMLO
Președintele Franței – @emmanuelmacron
Primul ministru din Singapore – @leehsienloong
Președintele Ucrainei – @V_Zelenskiy_official
Președintele Uzbekistanului – @shmirziyoyev
Președintele Taiwanului – @iingtw
Primul ministru al Etiopiei – @AbiyAhmedAliofficial
Primul ministru al Israelului – @bnetanyahu

Ieșirea masivă a utilizatorilor din rețelele sociale principale confirmă faptul că Big Tech, făcând alegerea în favoarea cenzurii, s-a rănit și nu și-a putut justifica actul nici prin presupuse „lupte de dezinformare”, nici prin acuzații de „incitare la violență”. Ei și-au demonstrat încă o dată profunda dependență de interesele lor politice.

Haosul din Statele Unite a arătat necesitatea consensului între reglementările rețelelor sociale și lipsa acută a unui standard transparent unificat de moderare care să permită respectarea principiilor libertății de exprimare, dar, în același timp, să asigure siguranța utilizatorilor și să prevină răspândirea a tot felul de conținut rău intenționat.

Evenimentele din SUA și impunitatea Big Tech sunt susceptibile să declanșeze un val de noi mesageri presupuși „siguri”. Astăzi acest segment este deja destul de mare: Signal, Whatsapp, Viber, Threema etc. Cu toate acestea, nu toate aceste aplicații corespund nivelului declarat de securitate a transmisiei de date și sunt adesea acuzațe că au transferat datele către terți. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

big techcenzura big techdominatia big tech
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes