Congres PPE la București – Popularii Europeni, la Romexpo. Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, prezenţi la reuniune

Congres EPP la Bucuresti 2024
Congres EPP la Bucuresti 2024

Mai mult de 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, printre care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a Popularilor Europeni, s-au reunit, miercuri şi joi, la Congresul PPE la Bucureşti.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în plenul Congresului PPE, că PNL se află într-o coaliţie cu PSD prin care dovedeşte că politica naţională şi europeană este o prioritate, el menţionând şi că deşi cele două partide au idei politice diferite, “respectul şi buna comunicare” le vor ajuta să găsească modalităţile de a guverna într-o perioadă dificilă.

“Simpatizanţi liberali, aşa cum am afirmat şi ieri, prin evenimentul din aceste zile Partidul Naţional Liberal îşi reconfirmă rolul de partid pro-european, militând în toată istoria sa împotriva izolării României în Europa şi în lume. Astăzi, aici avem o nouă reconfirmare că tradiţia liberală revigorează destinul neamului nostru. Partidul Naţional Liberal arată astăzi lumii şi ţării că România contează, are un cuvânt de spus, poate deveni un loc în care se gândesc şi se scriu noi platforme politice”, a afirmat Ciucă, transmiţând un mesaj în acest sens simpatizanţilor liberali.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, că, atât timp cât aleşii locali, europeni sau naţionali vor avea ca prioritate absolută preocuparea de a servi interesul public major, vor ieşi câştigători în alegeri.

El a participat miercuri, în cadrul Congresului Partidului Popularilor Europeni care are loc la Bucureşti, la o dezbatere privind “vocea” satelor, municipiilor şi regiunilor.

“Mulţumesc pentru această invitaţie, (…) pentru faptul că se permite autorităţilor locale şi regionale să arate că sunt parte a acestei mari familii a partidului nostru şi că împreună am reuşit şi vom reuşi şi în alegerile europarlamentare care urmează, dând viitor şi partidului nostru şi Uniunii Europene. De aceea, acest manifest pe care-l vom discuta şi vota reprezintă, practic, esenţa fiecărei entităţi din această Europă”, a transmis Boc.

Tangoul politic din jurul aderării României la spaţiul Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat, a declarat, miercuri, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în deschiderea plenarei Congresului PPE.

“Aici suntem la periferie, la periferia Uniunii şi la periferia Alianţei Nord-Atlantice. Aceasta înseamnă multă responsabilitate, înseamnă şi oportunitate, dar înseamnă şi vulnerabilitate şi risc în acelaşi timp. Această periferie se întinde din statele baltice până în Bulgaria. În prezent, aceasta este cea mai vulnerabilă regiune din Uniunea Europeană. De aceea, atunci când oamenii văd că unele state membre încă aplică standarde duble faţă de statele din această zonă se simt nedreptăţiţi. Sunt chiar revoltaţi”, a spus liderul UDMR.

România merită să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen, a afirmat, miercuri, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, în deschiderea Congresului Partidului Popularilor Europeni care are loc la Bucureşti.

“Pentru români, un subiect extrem de important este finalizarea aderării la spaţiul Schengen. Securitatea graniţelor europene este foarte importantă pentru că este vorba despre siguranţa noastră, a copiilor noştri şi a democraţiilor liberale. România este un furnizor de securitate şi de predictibilitate care asigură siguranţa graniţelor UE şi NATO şi, din acest motiv, are pe deplin dreptul să devină membru deplin al spaţiului Schengen”, a transmis Ciucă.

Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, printre care se numără preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a Popularilor Europeni, se reunesc, miercuri şi joi, în congres la Bucureşti.

Congresul PPE se desfăşoară la Romexpo, reuniunea fiind găzduită de Partidul Naţional Liberal în parteneriat cu Partidul Popular European.

Candidata unica, Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, actuala şefă a Comisiei Europene, este candidata unică pentru a conduce lista Popularilor la scrutinul european din 9 iunie şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia executivului comunitar.

În afara alegerii Ursulei von der Leyen drept candidată pentru şefia CE, congresul PPE va adopta şi manifestul electoral în perspectiva alegerilor europene din luna iunie.

La reuniune a fost confirmată prezenţa a 11 şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, la care se adaugă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi preşedintele PPE, Manfred Weber.

Cei 11 şefi de stat şi de guvern din UE, care vor vorbi la congres, sunt preşedintele Klaus Iohannis, premierul finlandez Petteri Orpo, premierul luxemburghez Luc Frieden, premierul suedez Ulf Kristersson, premierul cipriot Nikos Christodoulides, cancelarul austriac Karl Nehammer, premierul irlandez Leo Varadkar, premierul croat Andrej Plenkovic, premierul polonez Donald Tusk, premierul elen Kyriakos Mitsotakis şi şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte.

La evenimentul de la Bucureşti participă şi lideri europeni din afara UE, membri ai PPE, precum preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, sau preşedinta Elveţiei, Viola Amherd.

Prima zi a reuniunii va fi deschisă de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintele PPE, Manfred Weber.

Va urma o dezbatere despre “vocea satelor, oraşelor şi regiunilor”, continuată de discuţii de grup în stil Davos, concentrate pe trei teme: securitatea şi apărarea, solidaritatea între generaţii, economia şi locurile de muncă. Apoi, vor avea intervenţii şefi de stat şi de guvern europeni din afara UE, precum şi lideri de partide de opoziţie din afara UE, afiliate PPE, printre care şi lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Prima zi a reuniunii se va încheia cu prezentarea şi votarea manifestului PPE pentru alegerile europene.

Bucureştiul a mai fost gazda unui congres al Popularilor Europeni în octombrie 2012.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

candidat ppecongres ppecongres ppe bucurestinicolae ciuca
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes