Consilierii PNL votează bugetul Primăriei Sectorului 1 dar pun o condiție. Vezi despre ce este vorba

Consilierii PNL votează bugetul Primăriei Sectorului 1 dar pun o condiție. Vezi despre ce este vorba
Consilierii PNL votează bugetul Primăriei Sectorului 1 dar pun o condiție. Vezi despre ce este vorba

Consilierii PNL Sector 1 anunţă că votează bugetul sectorului, cu condiţia să respecte legea, dat fiind că actualul proiect de buget este construit pe baza unei organigrame suspendate prin decizia instanţei, iar ”aprobarea unui proiect de buget bazat pe un act suspendat în instanţă ar crea şi mai mult haos, riscul de a fi contestat şi consecinţele aferente fiind incomensurabile”. 

Consilierii liberali solicită primarului Clotilde Armand dezbaterea publică a proiectului, pentru a evita încălcarea legii. 

”„De la Cluj la Timişoara, de la Oradea la Piatra Neamţ, toate primăriile care îşi respectă cetăţenii au reuşit să organizeze dezbateri publice pe bugetele locale, cu participare numeroasă şi discuţii de substanţă. Transparenţa nu trebuie să fie doar un cuvânt care sună bine în sloganurile electorale, iar locuitorii sectorului 1 trebuie trataţi cu respect”, argumentează Sebastian Burduja, preşedinte PNL Sector 1.

”PNL Sector 1 susţine adoptarea urgentă a unui buget axat pe dezvoltare a comunităţii locale prin investiţii, cu o condiţie fermă: legalitate deplină. În acest moment, aprobarea unui buget făcut pe repede înainte, fără consultări publice şi construit pe baza unei organigrame suspendate ar genera un blocaj generalizat la nivelul administraţiei locale a sectorului 1, după ce Tribunalul Bucureşti a decis recent suspendarea reorganizării din decembrie 2020.  Astăzi, de la ora 12.00, este convocată o şedinţă ordinară a Consiliului Local Sector 1, bugetul fiind unul dintre punctele de pe ordinea de zi”, transmite PNL sector 1.

Potrivit comunicatului, situaţia actuală din Primăria Sectorului 1 a rezultat în urma deciziei executorii a Tribunalului Bucureşti din 30 martie 2021, prin care se suspendă HCL  nr. 291/2020, care vizează reorganizarea unor structuri din subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, conform propunerii primarului Clotilde Armand. Este vorba, între altele, despre desfiinţarea Administraţiei Pieţelor, Administraţiei Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Unităţilor Sanitare Publice şi a Centrului Cultural. 

Prin decizia instanţei, se revine, în fapt, la starea anterioară reorganizării, conform art. 14 alin. (7) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, care prevede faptul că: „Suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării.”

PNL Sector 1 a solicitat puncte de vedere oficiale de la prefectură şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), pentru a lămuri situaţia incertă în care primăria Sectorului 1 se află astăzi. 

Aprobarea unui proiect de buget bazat pe un act suspendat în instanţă ar crea şi mai mult haos, riscul de a fi contestat şi consecinţele aferente fiind incomensurabile. În condiţiile în care suntem încă în termenul permis de legea finanţelor publice, solicităm public urgentarea răspunsurilor de la aceste două instituţii cărora ne-am adresat pentru clarificarea situaţiei.

În plus, pentru că termenul legal pentru aprobarea bugetului este 22 aprilie şi răspunsurile de la prefectură şi ANFP sunt esenţiale, PNL îi propune primarului sectorului 1 să folosească aceste zile pentru a organiza dezbateri publice reale pe tema bugetului.

”Bugetarea participativă nu este doar un moft sau o practică în primăriile eficiente, ci a fost reglementată chiar la nivelul sectorului 1 prin Hotărârea Consiliului Local nr. 267 din 28.08.2019, privind aprobarea unor măsuri pentru implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti. Îi solicităm public primarului Clotilde Armand informarea cetăţenilor privind cauzele pentru care actualul proiect de buget nu include nicio componentă participativă, încălcând astfel legea. De asemenea, solicităm de urgenţă dezbateri publice pe seama proiectului de buget local, inclusiv dezbateri online care să implice cât mai mulţi cetăţeni ai comunităţii noastre”, afirmă liberalii.

„Este nevoie de o discuţie amplă despre marile priorităţi ale sectorului, ce se poate bugeta anul acesta, care sunt proiectele şi cum cădem de acord asupra unui buget orientat pe dezvoltare. Sectorul 1 are nevoie ca de aer de o viziune pe termen lung şi de dezbateri pe bune pe termen scurt. Aşa cum am spus în repetate rânduri, sunt câteva principii de la care nu facem excepţii: transparenţa, respectarea legii şi respectul pentru oameni. Echipa de consilieri PNL înţelege nivelul responsabilităţii pe care o are şi ia în serios fiecare secundă alocată comunităţii. Chiar dacă termenul de public servant, cum sunt numiţi în limba engleză toţi cei aflaţi în serviciul public, nu are o traducere directă în limba română, mi-aş dori ca toţi aleşii noştri să înţeleagă însemnătatea acestei misiuni şi să se comporte ca atare: în slujba cetăţenilor. Asta înseamnă, la un nivel de bază, să respecte legea şi să îi implice, să îi audă şi mai ales să îi asculte pe cei pe care îi reprezintă”, a declarat Sebastian Burduja, preşedinte PNL Sector 1.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

buget consilieri pnl organigrama suspendata respecta legea sector 1 vot
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes