Consiliului Judeţean Brașov a lansat un proiect investiţional destinat construirii unui nou corp de clădire pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie

Consiliului Judeţean Brașov
Consiliului Judeţean Brașov

Este cunoscut faptul că tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea. Cele mai frecvente boli mintale sunt: depresia, anxietatea, schizofrenia, tulburarea bipolară, tulburările de personalitate și tulburările de alimentație. În România este cunoscut faptul că există un deficit de instituții destinate internării pe termen lung a pacienților cu afecțiuni psihiatrice cronice. Situația este însă mai complicată pentru pacientii mai tineri care suferă de afecțiuni psihiatrice severe (schizofrenie, etc) și nici nu au o familie care să îi poată susțină. În acest caz institutiile de stat existente în fiecare judet nu sunt la cele mai înalte standarde și nici suficiente, ca număr.

În acest context, administrația județeană din Brașov a transmis că a lansat un proiect investiţional de amploare destinat îmbunătăţirii domeniului asistenţei medicale din judeţul Braşov. Astfel, s-a decis construirea unui nou corp de clădire pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, destinat îngrirjirii pacienților cu patologie psihiatrică.

În cadrul unei şedinţe de lucru cu factorii de decizie din domeniul sanitar, Todorică Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a prezentat necesitatea şi oportunitatea realizării aceste investiţii ce urmează să pună la un loc toate secţiile psihiatrice care în prezent funcţionează dispersat, atât în sediul din Braşov al Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie, cât şi la secţiile exterioare de psihiatrie cronici situate la Zărneşti şi la Colonia 1 Mai Vulcan.

Consiliul Județean Brașov a precizat că investiţia se va realiza la Sânpetru, la poalele Dealului Lempeş, pe un teren cu o suprafaţă totală de 16.025 mp aflat în proprietatea judeţului Braşov, iar intenţia exprimată de Bogdan Rusu, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, şi agreată de conducerea CJ este ca viitoarea clădire să asigure un număr de 512 paturi, din care 500 de paturi de spitalizare continuă și 12 paturi de spitalizare de zi.

„Vrem să rezolvăm această problemă acută a lipsei de spaţii cu care se confruntă Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov. Ne dorim să grupăm toate secțiile de psihiatrie într-un singur areal, într-o unitate spitalicească modernă care să asigure standardele și cerințele actuale de calitate, dar şi să răspundă provocărilor generate de creşterea numărului de cazuri psihiatrice.

Propunem ca noua locaţie să asigure spaţii suficiente pentru secțiile de psihiatrie în regim de spitalizare continuă și spitalizare de zi destinate pacienților acuți şi cronici, atât adulţi, cât şi copii, pentru tratarea adicţiilor, pentru pacienții cronici care sunt cazuri medico-legale, dar şi spaţii pentru psihoterapie şi terapie ocupaţională, sală de sport, sector destinat cercetării şi studiilor clinice, ambulatoriu Integrat, laboratoare de analize medicale, radiologie și imagistică, spaţii pentru funcţiuni administrative şi auxiliare”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban.

Pe lista de investiţii a Consiliului Judeţean Braşov din acest an se regăseşte realizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul unei noi clădiri destinate Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, pentru care există disponibilă o alocare financiară de 260.000 de lei.

Intenţia conducerii CJ Braşov este ca în perioada imediat următoare să fie definitivat caietul de sarcini şi să se lanseze achiziţia studiului de fezabilitate, astfel încât până la finalul acestui mandat să se poată realiza inclusiv achiziţia proiectării şi execuţiei lucrărilor.

În ceea ce priveşte sursa de finanţare a acestui proiect, CJ Braşov contează pe accesarea de fonduri europene disponibile în exerciţiul financiar 2021-2027.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

consiliului judetean brasovpatologie psihiatricatodorica serban
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes