Control la institutul condus de Streinu-Cercel. Amenințări cu Procuratura

Senatul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) cere printr-un document un control la Institutul Matei Balș condus de profesorul Streinu-Cercel. Documentul îi este adresat lui Raed Arafat, cât și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

În documentul semnat în numele Senatului SRATI de Prof. Dr. Șerban Bubenek, Președinte SRATI și Prof. Dr. Dorel Săndesc, Vicepreședinte SRATI și Președinte al Comisiei ATI din Ministerul Sănătății, se cere ”trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș care să controleze modul în care s-a gestionat aprovizionarea cu medicamentele antivirale cuprinse în OM 487 /2020 a secțiilor ATI.

“Avem semnale că există pacienți care au decedat în secțiile ATI cu boală COVID-19 și nu au primit nici un fel de medicație antivirală. Și MS a dat prin OM 489 pentru AP-IERE 140.587.000 lei (aproximativ 16.500.000 Euro)”, acuză medicii dar fără să prezinte și dovezi concrete..

Conducerea secției ATI de la Spitalul Matei Balș, medic fără pregătire

”Situația, în care în România anului 2020, o secție ATI este condusă de un medic fără nici un fel de pregătire/calificare/ competență/ atestare în specialitatea ATI (anume Dr. Doina Iovănescu medic cu specialitatea boli infecțioase) încalcă grosolan NU numai prevederile OM nr. 1500 /2009 privind Regulamentul de Organizare și Funcționare a Activității ATI în România ci și pe cele ale OM nr. 398 / 2019 privind aprobarea Ghidului privind Siguranța pacientului în anestezie-terapie intensivă!”, scrie în document.

Nu, detașării medicilor și asistenților de ATI

”Desigur că încă așteptăm ca Ministerul Sănătății să ia măsurile care se impun. Pe de altă parte NU va fi acceptată detașarea și subordonarea unor medici rezidenți-specialiști primari ATI și nici a asistentelor ATI într-o secție ATI condusă ilegal prin abuz și impostură medicală deoarece nu acceptăm să fim părtași la compromiterea siguranței pacienților dar și a personalului detașat.

Vă facem cunoscut că în eventualitatea în care se vor face totuși detașări ale personalului ATI în secția ATI a IBI Matei Balș înainte de demiterea Dr. Doina Iovănescu și numirea cu delegație ca șef secție ATI a unui medic ATI din cei care lucrează în acea secție, SRATI se va adresa de urgență Procuraturii, Instanțelor Judecătorești, Avocatului Poporului, Asociațiilor de Protecție a Pacienților și mass-mediei”, concluzionează reprezentanții SRATI în documentul prezentat de curentul.info.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

control matei bals coronavirus matei bals medicamente streinu cercel
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes