Convorbire Putin – Macron: Avertisment cu privire la o ”catastrofă de anvergură” la Centrala Nucleară ucraineană Zaporojie

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a avertizat vineri pe omologul său francez Emmanuel Macron, într-o convorbire la telefon, cu privire la riscul unei ”catastrofe de anvergură” la Centrala Nucleară ucraineană Zaporojie, anunţă Moscova, în contextul în care instalaţia a fost vizată de bombardamente de la începutul Războiului rus în Ucraina, relatează AFP.

Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au discutat vineri, la telefon, despre Războiul rus din Ucraina, pentru prima oară din mai, anunţă Palatul Élysée.

Vladimir Putin ”a subliniat că bombardarea sistematică (…) a teritoriului Centralei Nuclare Zaporojie creează un pericol de catastrofă de mare anvergură, care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor teritorii vaste”, anunţă într-un comunicat Kremlinul.

Moscova mai anunţă că cei doi şefi de stat s-au pronunţat în favoarea unei inspecăţii la Zaporojie a Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) ”în cel mai scurt timp”.

Palatul Élysée nu a comunicat nimic, imediat, cu privire la natura acestei convorbiri telefonice.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg sublinia miecuri că este ”urgent” ca o AIEA să efectueze o ”inspecţie” la Zaporojie.

Atacuri care au vizat recent centrala nucleară, care alimentează teneri cu privire la o catastrofă nuicleară, au condus, săptămâna trecută, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de Rusia, în care directorul general al AIEA Rafael Grossi a pledat în favoarea trimiterii unei misiuni la faţa locului ”cât mai rapid”, pentru a inspecta instalaţia.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de atacuri vizând cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată sub controlul Rusiei de mai multe săptămâni.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

catastrofa nuclearaputin macronzaporojie
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes