Sanatate

Coronavirus – Arafat: Valul doi ar putea fi mai aproape decât credeam

În condiţiile în care numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19 a crescut în ultima perioadă, autorităţile ar putea ajunge până la reinstituirea stării de urgenţă în România, este avertismentul secretarului de stat Raed Arafat.

Şeful DSU, Raed Arafat, atrage atenţia că situaţia epidemiologică din România nu este una stabilă, însă consideră că este încă prea devreme pentru a se pronunţa dacă numărul de cazuri în creştere din ultimele zile reprezintă semnul unui al doilea val de îmbolnăviri în creştere.

Arafat spune că riscul este foarte mare în acest moment şi ar putea apărea oricând noi focare, pentru că oamenii au început să nu mai respecte unele reguli.

“La acest moment suntem într-o creştere pe care o vedem. Acum suntem la 340, 320 de cazuri. Această cifră ne arată că totuşi situaţia nu este stabilă şi am mai zis acest lucru, e prea devreme să spunem că va fi un val care va creşte continuu.

Trebuie să urmărim câteva zile, să vedem care este creşterea, dar semnalele, calculele pe care le au unii experţi care ne fac modelări pe situaţie nu sunt optimiste deloc. La acest moment, este risc să vedem o creştere continuă şi să avem o răspândire din nou în comunitate, să apară mai multe focare, pentru că, din păcate, lumea nu mai respectă unele reguli”, a precizat Raed Arafat pentru Observator.

Singura opțiune: măsurile de prevenție

El dă asigurări că instrumentele aflate la dispoziţia autorităţilor în cadrul stării de alertă sunt suficiente “ca să putem manageria situaţia”. Arafat îi îndeamnă pe români să înţeleagă că, odată cu măsurile de relaxare, singura opţiune este respectarea regulilor de prevenţie a bolii.

Ce avem noi în cadrul stării de alertă este suficient ca să putem manageria situaţia. În momentul în care vor trebui să fie reluate anumite măsuri şi sper să nu ajungem acolo, dar dacă va fi acest caz, atunci se discută despre starea de urgenţă.

Dar, în acest moment, cu ce avem la îndemână noi continuăm să controlăm situaţia şi să coordonăm activitatea de prevenire şi reacţie şi să încercăm să controlăm cifra să nu crească, ba chiar să scadă, dacă se poate. Să nu ascultăm pe nimeni care spune că aşa ceva nu există, ba există şi în acest moment, când am relaxat situaţia, singura măsură este respectarea măsurilor de prevenire”, a mai declarat Raed Arafat.

Alte știri de interes

Focar de coronavirus la Spitalul din Galați. Nu se mai fac internări, iar zeci de medici sunt infectați

Gloria Pascu

Personalul medical din prima line, implicat în combaterea COVID, va avea salarii sporite

Mihnea Tudor

Un funcţionar guvernamental a fost depistat pozitiv cu coronavirus

Mihnea Tudor

Coronavirus România – Număr uriaș de infectări în această vară. Avertismentul unui renumit epidemiolog

Gloria Pascu

Expert medical german: „Al doilea val nu poate fi impiedicat”! Cat de mare va fi impactul

Gloria Pascu

Alexandru Rafila, despre decizia CCR: Accentul trebuie mutat pe responsabilitățile de prevenire și transmitere a bolii

Saghin Cristian

Coronavirus – Județele din România cu ZERO cazuri noi COVID, în ultimele 24 de ore

Mihnea Tudor

La un pas de cel mai mare PERICOL – Bolnavii Covid-19 au început să plece din spitale

Saghin Cristian

Izolarea și carantinarea se SUSPENDĂ temporar pentru toți românii care revin în țară

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »