Costel Alexe, trimis în judecată de procurorii DNA, într-un nou dosar! Acum este acuzat de abuz în serviciu

Costel Alexe, trimis în judecată de procurorii DNA, într-un nou dosar! Acum este acuzat de abuz în serviciu
Costel Alexe, trimis în judecată de procurorii DNA, într-un nou dosar! Acum este acuzat de abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus marţi trimiterea în judecată a şefului Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, şi a altor două persoane, într-un dosar care vizează angajările ilegale de la Şcoala Populară de Arte din Iaşi.

Potrivit procurorilor, şeful CJ Iaşi Costel Alexe este trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar sunt trimişi în judecată Radu Gabriel Apetrei, şef Serviciu resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, şi Corneliu Vlad Baba, consilier la cabinetul preşedintelui CJ, detaşat ca manager interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că la data de 11 noiembrie 2020, Costel Alexe, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, ajutat de Radu Gabriel Apetrei, ar fi dispus, cu încălcarea prevederilor legale, detaşarea lui Baba Vlad-Corneliu de pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, pe funcţia de manager interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi.

“Inculpatul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe o perioadă determinată, fără concurs, pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi în data de 11 noiembrie 2020 şi tot la aceeaşi dată ar fi fost detaşat pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi.

Ulterior, la datele de 10 martie 2021 şi 07 iulie 2021, inculpatul Alexe Costel ar fi dispus prelungirea detaşării inculpatului Babă Vlad-Corneliu în aceeaşi funcţie de conducere. În acelaşi context, cu încălcarea prevederilor legale, pentru a obţine numirea definitivă pe postul respectiv a inculpatului Babă Vlad-Corneliu, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Alexe Costel ar fi iniţiat şi elaborat un proiect de hotărâre prin care ar fi fost schimbate condiţiile de participare la concurs precum şi componenţa comisiei”, susţin procurorii DNA Iaşi.

Anchetatorii au precizat că în urma modificărilor aduse în mod ilegal, Vlad Corneliu Baba a putut participa la concursul organizat în perioada iunie – iulie 2021, l-a promovat, iar printr-o dispoziţie a inculpatului Alexe Costel, din 10 septembrie 2021, a fost numit pe funcţia de manager al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi pe o perioadă de cinci ani.

Şeful CJ Iaşi Costel Alexe ar fi beneficiat de ajutorul lui Apetrei Radu-Gabriel care ar fi întocmit documentaţiile aferente emiterii dispoziţiilor de detaşare şi de prelungire a acesteia şi cele aferente iniţierii şi elaborării proiectului de hotărâre.

Aceste fapte, adaugă procurorii, ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Judeţean Iaşi şi Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi în sumă totală de 143.587 lei, reprezentând suma remuneraţiilor încasate de către Baba Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar, dar şi vătămarea intereselor legitime ale celor două instituţii ca urmare a numirii la conducerea şcolii a unui manager care nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere.

După obţinerea postului, Vlad-Corneliu Baba ar fi intervenit pe lângă subalternii săi pentru obţinerea, de către două persoane, a unor posturi în cadrul instituţiei pe care o conducea.

Consiliul Judeţean Iaşi şi Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici” Iaşi au comunicat procurorilor anticorupţie că nu se constituie părţi civile în procesul penal.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de toţi inculpaţii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi.

Şeful CJ Iaşi, Costel Alexe, fost ministru al Mediului, este trimis în judecată şi într-un alt dosar în care este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare. Alte şase persoane, între care fostul director general al unei firme cu activitatea în siderurgie, au fost deferite justiţiei în acest dosar.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alexe dnaalexe judacataalexe trimis in judecatadosar alexe
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes