Covid-19: Bilanţul zilnic a depășit cifra de un milion de cazuri, în întreaga lume

Pragul simbolic de un milion de contaminări pe zi cu noul coronavirus – o creştere cu aproape 50% faţă de săptămâna precedentă – a fost depăşit pentru prima oară în săptămâna 23-29 decembrie, înainte de festivităţile de Anul Nou, afectate din nou de pandemie, relatează AFP.

În medie, 1.045.000 de noi cazuri zilnice de Covid-19 au fost înregistrate în această perioadă, o creştere cu 46% faţă de săptămâna precedentă, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza bilanţurilor comunicate de fiecare ţară.

Precedentul record – de 817.000 de cazuri de covid-19 pe zi – a fost înregistrat înaintea valului actual, în perioada 23-29 aprilie 2021.

Împotriva acestui ”tsunami”, care exercită presiuni asupra sistemelor de sănătate, numeroase capitale şi oraşe – de la Paris la Ciudad de Mexico, Atena sau Barcelona – au decis să înăsprească măsurile luate în ultimele zile cu ocazia sărbătorilor de Anul Nou, cu scopul de a reduce circulaţia noului coronavirus.

Unele au anulat festivităţi prevăzute în numeroase oraşe braziliene, cu São Paulo în frunte, cea mai mare metropolă din America Latină.

NOI RESTRICŢII

În Franţa, unde un nou ”record” de 200.000 de cazuri în 24 de ore s-a înregistrat miercuri, discotecile – închise de la 10 decembre – rămân închise cel puţin în primele trei săptămâni din ianuarie.

La Paris, purtarea măştii redevine obligatorie pe stradă vineri, dar şi în întreaga regune pariziană, iar barurile se închid la ora locală 2.00, la 1 şi 2 ianuarie.

În Grecia, barurile şi restaurantele se închid la ora locală 2.00 de Revelion, o măsură excepţională, în contextul în care în rest închid la miezul nopţii.

La o masă, în restaurant, pot sta maximum şase persoane, începând de joi şi până la 16 ianuarie. Muzica a fost interzisă în restaurantele greceşti.

În Spania, festivităţile au fost anulate în majoritatea regiunilor, iar nouă dintre cele mai populate zece oraşe din ţară nu vor sărbători ”campanadas”, tragerea clopotelor de Anul Nou.

Potrivit tradiţiei, spaniolii înghit 12 boabe de struguri la bătaia celor 12 secunde de la miezul nopţii.

Numai Madridul a menţinut o ceremonie minimală, în celebra Puerta del Sol, unde pot petrece 7.000 de persoane ”cu mască”. În 2019, înaintea pandemiei, 18.000 de persoane au petrecut Anul Nou în această piaţă.

La Ciudad de Mexico, primăria a anulat sărbătorile de Anul Nou, iar Ciprul a interzis dansul în locuri publice.

În Germania, unde discotecile rămân închise de Revelion, reuniunile private de peste zce persoane au fost interzise, inclusiv în cazul persoanelor vaccinate anticovid sau vindecate.

În cazul nevaccinaţilor, adunările de peste doi membri din gospodării diferte sunt interzise.

În pofida acestor noi restricţii, ministrul german al Sănătăţii Karl Lauterbach a avertizat că aceste măsuri, care au intrat în vigoare marţi, nu sunt suficiente împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2, care urmează să conducă la o ”creştere clară” a cazurilor în săptămânile următoare.

SPITALE SATURATE, MORTALITATE ÎN SCĂDERE

Varianta omicron a noului coronavirus, care circulă în paralel cu predecesoarea sa, varinata indiană (delta), cauzează în prezent o creştere puternică a cazurlor de covid-19 în multe ţări europene.

Peste 85% dintre contaminările din prezent se concentrează în două regiuni, în care varianta omicron este puternic prezentă, şi anume în Europa (4.022.000 de cazuri în ultimele şapte zile) şi în Statele Unite şi Canada (2.264.000 de cazuri).

Numai în Asia, unde se înregistrează 268.000 de cazuri, cu 12% mai puţine, pandemia a scăzut în ultima săptămână.

În Europa, mai multe ţări bat în prezent recorduri, în frunte cu Danemarca, ţara din lume cu cele mai multe cazuri de ovid-19 raportate la populaţie (23.228 de cazuri).

Lucrurile stau la fel în Spania, unul dintre campionii vaccinării, care a înregistrat 100.760 de cazuri în 24 de ore.

Statele Unite, care înregistrează în medie peste 265.000 de cazuri zilnice de o săptămână, afişează un record de infecţii, iar varianta omicron este dominantă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a evocat miercuri un ”tsunami” care reprezintă o ”presiune uriaşă asupra personalului din sănătate, epuizat, şi asupra unor sisteme de sănătate aflate la capătul puterii”, la doi ani de la izbucnirea pandemiei, soldată cu peste 5,4 milioane de morţi din cauza covid-19.

Spitalele britanice ”aflate pe pcior de război” împotriva variantei omicron urmează să implementeze structuri provizorii cu până la 4.000 de paturi suplimentare, în vederea unui val de internări, au anunţat joi serviciile de sănătate.

În Anglia, peste 10.000 de persoane bolnave de covid-19 erau spitalizate – o premieră de la începutul lui martie.

Până în prezent, ”explozia” pandemiei nu s-a soldat cu o creştere globală a numărului morţilor – care se află în scădere, de trei săptămân, la nivel mondial.

În China, care înregistrează un puseu epidemic cu mai puţin de 40 de zile înainte de Jocurile Olimpice (JOU) de Iarnă de la Beijing, măsurile sunt mai radicale.

După plasarea în carantină, în urmă cu opt zile, a oraşului Xi’an – care se confruntă în prezent cu probleme de aprovizionare – câteva zeci de mii de locuitori ai unui cartier din oraşul Yan’an, situat la 300 de kilometri de Xi’an, au fost plasaţi în carantină.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

bilant covid covid 19 numar infectari in lume
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes