Sanatate

Cristi Misăilă, primarul Focşaniului, vindecat de COVID-19, a donat plasmă hiperimună necesară pacienţilor cu forme grave de boală

Primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, s-a prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine şi a donat sânge din care va fi extrasă plasma hiperimună necesară pacienţilor cu COVID-19, cu forme grave de boală. Primarul Misăilă a fost confirmat luna trecută cu infecţie cu SARS-COV-2.

Primarul Focşaniului, Cristi Misăilă, a donat sânge după ce s-a vindecat de COVID-19, prin gestul său sperând să poată veni în sprijinul bolnavilor cu coronavirus.

„Astăzi am donat sânge. Sper că persoanele infectate COVID-19 de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon”, Focşani care au nevoie de plasmă să se facă bine! Mulţumesc specialiştilor de la Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Vrancea pentru solicitudine. Fiecare dintre noi poate dona căci sănătatea are prioritate. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne lumineze mintea, inima și gândurile noastre! Focșani Acasă!”, a scrie el pe Facebook.

Judeţul Vrancea nu dispune de aparat de plasmafereză care să extragă rapid plasma din sângele donat. Judeţul a avut un astfel de echipament însă pentru că au fost doar 7 donatori dintr-un total de circa 3.500 de pacienţi vindecaţi de COVID-19 care au donat plasmă, firma care dusese aparatul în Vrancea a decis să-l mute în Bucureşti, unde există mai mulţi donatori.

Până în prezent, la Focşani, circa 20 de vrânceni au donat plasmă după ce s-au vindecat de COVID-19.

În lipsa aparatului de plasmafereză, plasma se extrage prin procedeul clasic.

Focșani, fără aparat de plasmafereză din cauza indolenței autorităților

În prezent, la Focşani recoltarea de plasmă continuă, dar prin metode tradiţionale.

‘Pentru plasma-COVID stăm foarte prost. Cei care au avut virusul nu prea se mobilizează să vină să doneze plasmă. Am avut câteva cereri de plasmă, am ajutat cu ce am avut noi, dar şi împrumutând de la alte judeţe. Adevărul este că trebuie amplificată acţiunea pentru că se pare că este un tratament destul de eficient şi trebuie să ne implicăm şi noi în recoltarea de plasmă. Echipamentul care l-am avut ne-a fost retras tocmai pentru că nu am avut donatori de plasmă şi nu am întrunit numărul necesar. Şi atunci a fost ridicat şi dus în alt judeţ, unde activitatea a fost mai intensă. Dar continuăm să recoltăm pungi duble din care obţinem plasma şi este suficientă şi asta, numai să fie’, a declarat directorul CTS Vrancea, Mioara Hanţă.

Aparatul de plasmafereză, instalat la începutul lunii iunie la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea pentru pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 şi doreau să doneze plasmă, a fost retras şi dus la un centru din Târgu Jiu, potrivit reprezentanţilor firmei care a donat aparatul.

Acesta fusese donat temporar către CTS Vrancea, cu titlu gratuit, de către o firmă privată, împreună cu 500 de kituri de recoltare a plasmei.

Echipamentul de plasmafereză nu mai este la Focşani din luna septembrie, pentru că cei de la CTS Vrancea nu făceau nici măcar o donare pe lună, în condiţiile în care, conform contractului de sponsorizare, ar fi trebuit să facă 65 de recoltări lunar. Atunci când l-am luat aveau cinci recoltări, după şase luni. S-au făcut trei donări în prima lună, după care nu au mai făcut nimic. Când i-am anunţat că le luăm echipamentul, au mai programat repede doi-trei donatori. Nu avea sens să ţinem acolo un echipament pe care se punea praful. Aparatul a fost relocat la Târgu Jiu, unde nu exista niciun echipament de plasmafereză. La Bucureşti ducem acum al treilea echipament, deoarece s-a depăşit nivelul de 70 de donări pe lună pe fiecare echipament. La Arad am dus două echipamente şi se fac minim 50 de donări pe lună per echipament. Ducem la Buzău al doilea echipament, pentru că deja la primul au 80 de donări pe lună. Nu poţi să laşi un echipament în Focşani, unde nu se face nici măcar o donare pe lună’, a declarat Florin Hozoc, director companiei Besmax Pharma Distribution, cea care a donat cu titlu gratuit peste 20 de echipamente de plasmafereză, în mai multe centre din ţară.

Potrivit acestuia, alte trei echipamente similare au fost ridicate din tot atâtea centre unde nu a existat activitate şi duse acolo unde era nevoie de ele.

Unul dintre motivele pentru care echipamentul nu s-a bucurat de succes la Focşani a fost de natură birocratică, pacienţilor care doreau să doneze plasmă cerându-li-se multe documente justificative, în condiţiile în care nu ar fi fost nevoie decât de testul de confirmare a infecţiei COVID-19 Real Time PCR sau testul de anticorpi.

De asemenea, acesta a acuzat şi lipsa de comunicare între Centru de Transfuzie şi spitalele care tratează bolnavi COVID-19 din judeţ, precum şi neimplicarea autorităţilor.

Alte știri de interes

Birocrația care OMOARĂ donarea de plasmă » Sportivii pot dona plasmă convalescentă, dar trebuie să depună documentație la ANAD

Saghin Cristian

Povestea reală a unui medic vindecat cu greu de Covid: Toate spitalele sunt pline. Despre angajaţii din sistem: Unul câte unul vor cădea

Gloria Pascu

Tătaru, vești despre medicul rănit în incendiul de la Piatra Neamţ: Ieri a suferit prima intervenţie chirurgicală

Gloria Pascu

Asociația Dăruiește Viață va construi un spital modular de Terapie Intensivă COVID-19 la Piatra Neamț

Mihnea Tudor

Vasile Astărăstoae, explicații detaliate despre vaccinarea anti-Covid. Replică acidă pentru CTP

Gloria Pascu

Primul sondaj privind DONAREA de PLASMĂ convalescentă în România

Saghin Cristian

Cel mai fericit scenariu: primele doze de vaccin în România, în a doua jumătate a lunii decembrie

Mihnea Tudor

Arafat, despre rezultatele măsurilor luate în Bucureşti: Suntem undeva la un platou. Nu putem spune că situaţia este spre bine la acest moment

Mihnea Tudor

Silviu Verzea, directorul medical al Spitalului Județean Neamț, are Covid

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »