Critici ale modelului de viață Smart. Principalele nemulțumiri legate de invazia tehnologiei în viața cotidiană

Pe zi ce trece, sistemele inteligente devine tot mai complexe, iar viața cotidiană este tot mai dependentă de tehnologie și internet. Cheltuim sume tot mai mari și facem eforturi de adaptare ca să putem să ne integrăm implementării noilor valuri tehnologice ce transformă orașele tradiționale în “orașe inteligente”.

Promovarea excesivă, cu orice preț, a introducerii Tehnologiei Informației și Comunicării în toate aspectele activității umane, generează critici referitor la:

Supravegherea activităților cotidiene -Domeniul public a devenit un spațiu comun, fizic si virtual, care îți poate urmări fiecare pas fără să știi și care te obligă să te conectezi digital pentru a te descurca. Autoritățile publice, departamente de securitate și chiar mediul privat încearcă permanent să se conecteze cu tine prin intermediul tehnologiei mobile, să aibă acces la date personale și să îți ofere servicii de care tu nu ai nevoie.

Diminuarea contactului fizic – Din ce în ce mai mult vorbim de singurătate în doi, atât în mediul familial cât și socio-urban. Singurătatea din spatele calculatorului se accentuează datorită dependenței de tehnologie pentru a-ți rezolva treburile zilnice, cât și a lipsei unor activitități colective datotită aceleiași dependențe a celor din jur. Atât tu, cât și cel de lângă tine este mai mult preocupat de a comunica on-line dacât verbal, sau decât să-și dorească a face activități fizice colective.

Lipsa de alternativă – Se pare că nu avem vre-o alternativă la modelul bazat pe tehnologie. Sistemul Smart City este din ce în ce mai complex, iar pentru a te descurca trebuie să te adaptezi la el. A fi “inteligent” înseamnă să te descurci prin multitudinea de infrastructuri conectate, care nu discută cu tine decât on-line, prin intermediul mobilului. Dacă nu îl ai sau nu știi să-l folosești s-ar putea să te numești “prost”. Nu avem o analiză în “Buclă de feedback” care să stabilescă o barieră tehnologică sau un termen până la care putem să impulsionăm promovarea conceptelor “inteligente”, astfel încât să mai avem și interacțiuni fără “conectare”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

modelul de viata smartSmart Citystiri pe scurttehnoilogietehnologie
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes