Tehnologie

Critici ale modelului de viață Smart. Principalele nemulțumiri legate de invazia tehnologiei în viața cotidiană

Pe zi ce trece, sistemele inteligente devine tot mai complexe, iar viața cotidiană este tot mai dependentă de tehnologie și internet. Cheltuim sume tot mai mari și facem eforturi de adaptare ca să putem să ne integrăm implementării noilor valuri tehnologice ce transformă orașele tradiționale în „orașe inteligente”.

Promovarea excesivă, cu orice preț, a introducerii Tehnologiei Informației și Comunicării în toate aspectele activității umane, generează critici referitor la:

Supravegherea activităților cotidiene -Domeniul public a devenit un spațiu comun, fizic si virtual, care îți poate urmări fiecare pas fără să știi și care te obligă să te conectezi digital pentru a te descurca. Autoritățile publice, departamente de securitate și chiar mediul privat încearcă permanent să se conecteze cu tine prin intermediul tehnologiei mobile, să aibă acces la date personale și să îți ofere servicii de care tu nu ai nevoie.

Diminuarea contactului fizic – Din ce în ce mai mult vorbim de singurătate în doi, atât în mediul familial cât și socio-urban. Singurătatea din spatele calculatorului se accentuează datorită dependenței de tehnologie pentru a-ți rezolva treburile zilnice, cât și a lipsei unor activitități colective datotită aceleiași dependențe a celor din jur. Atât tu, cât și cel de lângă tine este mai mult preocupat de a comunica on-line dacât verbal, sau decât să-și dorească a face activități fizice colective.

Lipsa de alternativă – Se pare că nu avem vre-o alternativă la modelul bazat pe tehnologie. Sistemul Smart City este din ce în ce mai complex, iar pentru a te descurca trebuie să te adaptezi la el. A fi „inteligent” înseamnă să te descurci prin multitudinea de infrastructuri conectate, care nu discută cu tine decât on-line, prin intermediul mobilului. Dacă nu îl ai sau nu știi să-l folosești s-ar putea să te numești „prost”. Nu avem o analiză în „Buclă de feedback” care să stabilescă o barieră tehnologică sau un termen până la care putem să impulsionăm promovarea conceptelor „inteligente”, astfel încât să mai avem și interacțiuni fără „conectare”.

Alte știri de interes

Smart REGION – Construcția Unificată a Regiunilor de Dezvoltare. Cadrul Strategic și Funcțional de Dezvoltare al Regiunilor Inteligente

Furdu Constantin

Aparatele foto Olympus dispar – brandul a pierdut cursa în fața rivalelor Nikon și Canon

Mihnea Tudor

Atenție la postările de pe Facebook: o nouă campanie de #phishing

Mihnea Tudor

Cel mai rapid supercomputer din lume, construit de japonezi

Mihnea Tudor

The Crystal – cel mai înalt zgârie-nori orizontal, inaugurat în China – VIDEO

Mihnea Tudor

Solar Orbiter: Misiunea solară europeană face prima trecere în apropierea Soarelui

Mihnea Tudor

Misterele oceanelor sau bruiaj GPS într-un război comercial ascuns? Eveniment inexplicabil în Atlantic

Saghin Cristian

Smart City integrat. Tendințe generale în transformarea digitală a asistenței medicale. Kit-uri inteligente de examinare medicală

Furdu Constantin

Avantajul gemenilor digitali personali în gestionarea valului II de CORONAVIRUS

Furdu Constantin

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »