Educatie

Criza din cultură. Semnificația sa socială și politică

Centrul pentru politici și științe umaniste Hannah Arendt de la Colegiul Bard a pus la dispoziție și a făcut accesibile în mod liber prezentările video și discuțiile cu una dintre figurile marcante ale gândirii socio-politice contemporane, Hannah Arendt, o teoreticiană politică germană care a abordat în lucrările sale cele două mari și dificile teme ale epocii postbelice: totalitarismul și antisemitismul.

Hannah Arendt începe capitolul 6 al scrierii „Criza în cultură” cu comentariul că noul fenomen al culturii de masă, care este o cultură a societății de masă, a devenit o preocupare crescândă în rândul intelectualilor, în măsura în care se întrevede o criză în cultură.

Pentru Arendt, cultura ajută la crearea lumii. Această lume creată de om este alcătuită din lucruri durabile, neconsumabile, care ne ocupă atenția și fac lumea noastră semnificativă și durabilă; lucruri precum monumente, picturi, poezii. Amenințarea pentru această lume durabilă vine din ascensiunea consumismului și a societății de consum, unde oamenii au timp excesiv pentru petrecerea timpului liber și divertisment și mijloacele de a achizitiona aceasta. Cu cât societatea consumă mai multe bunuri culturale, cu atât mai mult transformă cultura în divertisment.

Criza în cultură în ceea ce privește semnificația sa socială a început atunci când societatea a început să monopolizeze cultura, iar oamenii au vrut să folosească cultura pentru propriile lor scopuri și să-și crească statutul social. Cel mai eficient mod de a face acest lucru este de a jefui istoria culturii, și de a face lucrurile accesibile maselor nu doar prin reproducerea lor, imprimând mai multe copii ale unei cărți, ci prin schimbarea lor, prin realizarea de filme după o carte, sau traducerea unei cărți, astfel încât originalul, de durată , cartea durabilă este în pericol de a fi pierdută.

Arendt scrie că în general, cultura indică faptul că arta și politica, indiferent de conflictele și tensiunile lor, sunt corelate și chiar reciproc dependente. Elementul comun care leagă arta și politica este că ambele sunt fenomene ale lumii publice.

Semnificația politică a crizei culturii vine, pentru Arendt, din pierderea judecății:

”Cultura și a fi cultivat implică judecată. În orice judecată politică este nevoie de acord, de bun simț față de ceea ce este frumos. Pentru a avea o cultură politică, trebuie să vedem lumea într-un mod comun și să avem un bun simț”, spune ea.

”Judecata este una, dacă nu cea mai importantă activitate în care se desfășoară această împărtășire a lumii cu alții.”

Judecățile politice sunt estetice, nu doar logice; ele sunt judecăți de gust, nu înrădăcinate în adevărul absolut. Umanizează cultura. Pentru judecata politică trebuie să ne punem în spațiul multor perspective pentru a crea un bun simț politic public.

Pierderea judecății echivalează cu pierderea capacității de a face judecăți de bun simț (adică sens care este frecvent între oameni) și, ca atare, așa cum explică Arendt cultura, este o amenințare la adresa durabilă, natura comună a societății noastre. Cultura politică înseamnă să fim hotărâți de a îmbrățișa un adevăr comun, nu pentru că este adevărat, ci pentru că este ceea ce suntem, și ne unește ca popor.

Politica, pentru Arendt, nu este despre adevăr, ci despre opinii și judecăți. Criza culturii politice este atunci când punem adevărul mai presus de prietenie, mai presus de comunitate, mai presus de respect. Politica necesită fidelitate față de prietenie în locul adevărului. Astăzi vedem adesea că ambele părți într-un argument politic susțin că spun adevărul, atunci când de fapt se ceartă asupra judecăților cu privire la opinie.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Sorin Cîmpeanu a dat liber la flori și mărțișoare în școli

Daniela Arnăutu

Cîmpeanu anunță că luni se va anunţa decizia privind organizarea centrelor prioritare pentru vaccinarea personalului din învăţământ

Daniela Arnăutu

Cîmpeanu trimite Corpul de Control la Inspectoratul Școlar București. Vezi de ce a luat această decizie

Daniela Arnăutu

Cîmpeanu intervine în scandalul ’Șincai’ și dă asigurări că nu va reloca colegiul în acest an

Daniela Arnăutu

Semnal de alarmă: sute de elevi şi angajaţi din educaţie, confirmaţi cu COVID-19 de la reluarea cursurilor

Mihnea Tudor

Bode anunță că poliția îi va amenda pe părinții care se înghesuie la porțile școlilor

Daniela Arnăutu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »