Cum a folosit Coreea de Sud ”Tehnologia Inteligentă” pentru aplatizarea curbei COVID-19

Decizia guvernului Coreei de Sud de a utiliza datele cetățenilor prin intermediul tehnologiei inteligente a condus la un control destul de rapid al răspândirii virusului.

Centrul pentru controlul bolilor din Coreea de Sud, KCDC, a organizat o colectare de date de la locația smartphone-urilor (urmărite de telecomunicațiile locale), de la camerele de securitate publică și a creat o hartă de contagiune axată pe interacțiunea oamenilor la nivel micro.

Scopul:

  • controlarea răspândirii epidemiei.

Cum s-a procedat

• Au fost organizate teste rapide (prelevarea de eșantioane de la persoane în propriile mașini și prelucrarea acestora rapid);
• Crearea unei hărți de interacțiune specifică, derivată de locația mobilelor și de pe camerele de securitate.

Aceste acțiuni au condus la:
• izolarea unor persoane specifice, în loc de blocarea generică a orașelor.

Prin aceasta abordare, s-a obținut:

  1. în termeni de asistență medicală – o rata mai mica de contagiune și decese mai mici;
  2. în termeni economici – impact mai mic asupra afacerilor și cheltuieli mai mici de resurse;
  3. in termeni administrativi – operare la scara micro și luarea de acțiuni imediate.

Iată că transformarea digitală la care a ajuns Coreea de Sud face posibilă operare cât mai eficientă la scară micro, ceea ce ne duce la ideea că, în viitor, gemenii digitali personali ar fi o soluție ideală de a implementa acest control.

Acțiunile la scară macro devin justificabile numai atunci când epidemia este deja răspândită.

Abordarea prin intermediul tehnologiei inteligente

  1. o persoană prezintă simptome care pot indica o infecție cu coronavirus. Persoana este testată și, dacă este pozitivă, începe carantina;
  2. contactele persoanei sunt descoperite folosind tehnologia: verificarea mișcărilor smartphone-ului, privirea prezenței persoanei pe fluxurile camerelor de securitate;
  3. data analytics pe datele privind contactele posibile ale unei persoane, ce identifică probabilitatea expunerii altor persoane și probabilitatea de contagiune.

Aceste persoane sunt urmărite și testate. Dacă sunt pozitive, sunt introduse în carantină și se repetă secvența pentru a găsi alte expuneri posibile.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Constantin Furdu

Alte stiri de interes