Cum ar putea o platformă Digital Twin să salveze vieți în spitale, școli sau alte clădiri publice

Cum ar putea o platformă Digital Twin să salveze vieți în spitale, școli sau alte clădiri publice
Cum ar putea o platformă Digital Twin să salveze vieți în spitale, școli sau alte clădiri publice

Cum ar putea o platformă Digital Twin să salveze vieți în spitale, școli sau alte clădiri publice?

Înțelegerea tehnologiei de tip gemeni digitali este crucială pentru a reuși administrarea eficientă a mediului construit, acolo unde sunt prestate servicii publice, cum ar fi cele de sănătate sau învățământ.

Acum un an am stat de vorbă cu d-nii Vlad Voiculescu, Nicușor Dan și alții referitor la crearea “administrației în oglindă”, adică Smart City. Toți mi-au dat dreptate că trebuie făcut și că va fi o prioritate, dar “după alegeri”. Atunci erau în campanie electorală și aveau timp să discute cu cetățeanul.

Astăzi gata, nu mai răspunde unul la telefon, toți se află în ședințe transmise pe facebook. În continuare se vorbește la viitor, “vom face”. Până și domnul Ciprian Teleman, ajuns întâmplător ministru, a zis despre Cadrul Strategic și Funcțional Smart Region că “dacă facem o majoritate decentă îl aplicăm”. A fost înainte de campanie, acum pauză. Iar în țară iau foc clădirile, mor oamenii, iar foștii dizidenți de dinainte de campanie nu mai știu ce să facă, fiindcă sunt în funcții și fac ceea ce au făcut și cei de dinainte. Fac ședințe pe facebook. Nimic concret, fiindcă nu știu mai nimic despre infrastructura pe care au luat-o în stăpânire.

Ce ar trebui totuși făcut?

Bineînțeles, pentru a putea fi un conducător eficient, în primul rând trebuie să știi ce administrezi, adică sa ai o imagine a ceea ce ai în subordine, atât referitor la infrastructura fizică cât și la cea umană. Și să știi corelarea acestora între ele. Prin hârtii și ședințe nu se mai poate, având în vedere ca “șefii” se tot schimbă mereu. Iar în posturi trebuie puși profesioniști, nu cei care “au luptat în campanie”.

O soluție ar fi realizarea unei replici digitale a ceea ce reprezintă mediul construit. Un Twin Digital al clădirii, infrastructurilor tehnico-edilitare, consumului energetic, a funcționării proceselor, a circulației oamenilor, etc… Totul să poată fi vizualizat pe calculator și mapat pe hartă.

Crearea unei strategii de tip Smart City, la nivel de administrație locală/centrală, împreună cu realizarea unei Platforme portal comună, partajabilă și integrată Smart City/Region, ar fi fost o soluție. Deocamdată singura. O platformă cu modelare 3D, în care să avem replica tridimensională a clădirii și modul ei de funcționare și de interacțiune cu factorul uman ar permite realizarea de acțiuni înainte ca ele să se producă. Și să salveze vieți.

Iar lucrul acesta ar trebui făcut urgent atât la spitale cât și la școli pentru a nu mai avea asemenea evenimente. Utilizarea datelor furnizate de senzori și stabilirea de reguli pe baza datelor obținute, monitorizarea funcționării instalațiilor electrice, termice, iluminat, uși control, apă, gaze, trasee de urgență, localizarea pacienților…etc, trebuie să fie virtualizate, pentru a se putea realiza operațiuni de prevenire, monitorizare și control a clădirii, venind astfel în sprijinul departamentelor de urgență.

Care sunt beneficiile unui Digital Twin Smart Building?

  • Conștientizarea spațială a clădirii și localizarea ei pe o hartă spațiotemporală;
  • Controlul asupra subsistemelor de construcții precum ventilație, iluminat, căi de acces, ascensoare, prize, apă, gaze,…
  • Responsabilizarea personalului angajat și monitorizarea îndeplinirii sarcinilor;
  • Monitorizarea la distanță și stingerea rapidă a alarmelor și a evenimentelor critice;
  • Intervenție rapidă în situații de urgență;
  • Creșterea gradului de implicare a personalului, pacienților și a experților externi.
  • Recomandări inteligente privind reparații și modificări, în scop preventiv.

Reprezentarea virtuală digitală a clădirii fizice, combinată cu procesarea de informații despre spații, active și activități, poate oferi beneficii semnificative proprietarilor, pacienților, elevilor, funcționarilor din interior și, în cele din urmă ar salva vieți.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

digital twin buildingplatformă Digital Twin
Constantin Furdu

Alte stiri de interes