Cum au furat marinarii români sacii de gunoi din Londra. Flota, în perioada comunistă

Fostul comandant George Rusu (74 de ani) povesteşte cum în perioada comunistă navigatorii aduceau în vieţilor românilor ţigările Kent, whisky-ul sau blugi Levi Strauss. Locuinţele lor deveniseră cinematografe de cartier, unde toţi se strângeau la un film la video. Pe pereţii românilor apăruseră carpetele cu Răpirea din Serai, iar pe jos – covoare persane. Toate acestea erau produse de contrabandă.

Comandantul George Rusu povesteşte cum se aduceau în România produse interzise şi cum se îmbogăţeau marinarii din contrabandă în perioada comunistă. „Flota era un mare «bordel». Marinarii erau prost plătiţi. Spre exemplu, un şofer de TIR sau un miner aveau leafă mai mare decât a mea. În alte ţări, marinarii erau mai bine plătiţi. Un stagiar (n.r. – marinar începător) bulgar avea 8 dolari pe zi, iar un român – doar 2 dolari pe zi. Noi şi cu albanezii eram cei mai nenorociţi din lagărul socialist“, dezvăluie fostul comandant, al cărui salariu era, în anii `70, de 2.400 de lei, crescând mai apoi până la 2.800 de lei.

„Dacă pe un muncitor de la uscat îl păcăleai cu un program de la televizor, pe un marinar nu puteai să-l minţi, pentru că el vedea cu propriii ochi cum se trăieşte peste hotare“, explică George Rusu. Aşa se face că […] …

Articolul pe larg »»» : Flota, în perioada comunistă: hoţie şi contrabandă. Cum au furat marinarii români sacii de gunoi din Londra | adevarul.ro

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes