Cum poate IoT și AI să transforme afacerile din domeniul sportului

Transformarea digitală schimbă industria 4.0 precum și sporturile tradiționale. Afacerile din domeniul sportului evoluează în permanență, de la așteptările fanilor și acțiuni în teren, până la statistici și analize ale jucătorilor. Prin urmare tehnologii precum Internetul Obiectelor (IoT) și Inteligența Artificială (AI) au un impact uriaș și în domeniul sportului.

Organizațiile pot valorifica IoT pentru a spori eficiența bazelor prin intermediul multor inițiative, cum ar fi gestionarea traficului, performanța clădirii și securitatea complexului, pentru a îmbunătăți experiența activității sportive.

Iată cateva domenii în care IoT și AI transformă sportul prin intermediul tehnologiei pentru spații inteligente.

Angajamentul suporterilor

Datele arată că organizațiile sportive care utilizează tehnici de gamificare și contextualizare a experiențelor spectatorilor pot crește participarea la stadion cu 25% și timpul petrecut în magazinele de mărfuri cu 45%.

Suporterii vor mai multe date iar tehnologia le poate oferi asta, îmbunătățind experiența acestora prin tot mai multe oportunități personalizate. De la actualizări de locuri, chioșcuri interactive de informații cu ecran tactil, locațiile inteligente îi ajută pe fani să se conecteze la jocul pe care îl iubesc.

Imaginați-vă, pe măsură ce vă apropiați de stadion, vi se trimite o hartă a locației care arată cea mai rapidă rută către locul dvs. Când doriți să mâncați ceva, puteți obține informații aproape în timp real despre cea mai apropiată locație a locului unde stați cu cea mai scurtă distanță. Dacă doriți să cumpărați din magazinul echipei acum puteți să verificați și să plătiți on-line.

Deplasarea

Pe măsură ce evenimentele sportive și de divertismentul atrag mai mulți fani, tehnologia spațiilor inteligente poate rezolva problemele de congestionare a traficului și de parcare, care sunt aspecte dificile pentru mulți participanți.

Sistemele de gestionare a parcării pot ajuta la controlul accesului la mai multe facilități de parcare, inclusiv parcarea rezervată în prealabil, direcționarea vehiculelor, opțiuni de plată digitală și multe altele. Acest lucru poate eficientiza procesul general – îmbunătățind experiența ventilatorului front-end, operațiunile și eficiența back-end-ului.

Pentru cei care utilizează transportul public, semnalizarea digitală informează când următorul autobuz sau tramvai va sosi aproape în timp real. Și bicicletele electrice pot fi închiriate cu ajutorul unui smartphone la centrele din oraș. Cartografierea aproape în timp real a traficului vă poate ajuta să găsiți ruta optimă spre casă.

Infrastructura fizică

Cu o infrastructură inteligentă, senzorii și camerele inteligente permit monitorizarea de la distanță a infrastructurilor fizice. Atât zonele de desfășurare a activității sportive cât și clădirile, sălile, zonele de acces precum și instalațiile ce le deservesc. Toate acestea pot fi realizate prin aplicații ușor de vizualizat pe smartphone. În acest fel, reparațiile necesare pot fi abordate proactiv în loc de reactiv.

Infrastructura inteligentă ajută, de asemenea, ca bazaele sportive să devină mai eficiente din punct de vedere energetic. Cu soluții inteligente de iluminat putem moderniza iluminatul existent și putem utiliza soluții IoT pentru a ajuta la optimizarea utilizării energiei pentru activitățile sportive. Camerele video pot oferi informații semnificative asupra modelelor de trafic atât din interiorul bazei sportive cât și din zonele de acces și evacuare pentru a se asigura că circulația se desfasoară corespunzător.

Siguranța publică

Aplicațiile în domeniul situațiilor de urgență sunt deja prezente pe piață și ele pot fi personalizate pe fiecare bază sportivă în parte. Datele obținute cu ajutorul senzorilor, camerelor video și chiar alertele spectatorilor sunt integrate într-un sistem central, spațiotemporal și corelat cu celelalte infrastructuri urbane. Astfel, în caz de urgență, sunt activate departamente de transport, salvare, alimentare cu apă, poliție, pompieri, iar sistemul bazat pe AI poate să ofere soluții pentru gestionarea optimă a situației. Dronele, de exemplu, ar putea arăta paramedicilor ce se întâmplă la un accident în interior înainte ca ei să ajungă. Potențialul de a implementa o dronă conectată și de a colecta informații de la locul unei urgențe ar putea ajuta personalul de urgență să ia decizii cheie și să inițieze acțiuni de salvare.

Pariuri sportive

În zilele actuale, modelele de învățare automată sunt utilizate în mod obișnuit pentru a prezice rezultatele jocurilor. Pariurile sportive reprezintă o lume competitivă în rândul fanilor, iar AI poate înclina în mod substanțial predicția. Algoritmii AI împreună cu datele colectate cu dispozitive IoT și alte surse, cum ar fi rețelele de socializare, stabilesc sute de modele din care sunt extrase cele câștigătoare.

Concluzie

Deși aceste tehnologii nu sunt pe deplin maturate, organizațiile sportive sunt îndemnate să se asocieze cu companii de tehnologie cu experiență pentru a-și adapta strategia la tehnologia de ultimă generație.

Bazele sportive sunt ca niște orașe mai mici. Operațiunile inteligente și conectate reduc costurile și permit soluții de securitate, transport și vânzări cu amănuntul mai eficiente. Acestea permit organizațiilor din domeniul sportului și divertismentului să economisească bani pentru a investi în alte active importante, cum ar fi sportivi sau în activități mai inteligente.

Cloud și IoT, combinate cu analize avansate și învățare automată oferă noi eficiențe operaționale prin monitorizare în timp real, întreținere bazată pe condiții și reducerea costurilor.

Urmărirea cuantificabilă și activele pentru sponsorizări noi vor crește oportunitățile de sponsorizare. Noile modele de afaceri se vor baza pe partajarea de date și conținut digital, iar organizațiile sportive vor folosi strategii bazate pe date și ecosisteme partenere. Integrarea managementului utilităților, a infrastructurii IT, securității și serviciilor pentru a opera complexul sportiv într-un mod eficient, flexibil și care evoluează pe măsură ce tehnologia avansează, reprezinta viitorul în domeniul sportului.

Organizațiile care păstrează modelele secolului XX vor scădea în performanță și vor dispărea.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

afacerile din domeniul sportuluiinteligența artificialaInternetul Obiectelorsemnaliaarea digitalătehnologie performante sportive
Constantin Furdu

Alte stiri de interes