Cum poți să te vaccinezi cât mai repede? Românul se va vaccina dacă-l vede pe vecinul lui că stă la coadă la… vaccin

Opinie de Florin Hozoc
Opinie de Florin Hozoc

Suntem norocoși că omenirea a produs atât de repede un vaccin anti COVID-19. Pardon! Doar jumate dintre români suntem norocoși, restul nu. Pentru că nu vor să se vaccineze.

Dar ca să nu murim ca proștii, nevaccinați deși noi vrem, ar trebui să și ajungem cât mai repede la vaccin. Iar pentru asta, statul ar trebui să organizeze ceva mai bine campania de vaccinare.

Opinie de Florin Hozoc

1. Românul se va vaccina dacă-l vede pe vecinul lui că stă la coadă la… vaccin

Nu mai pierdeți vremea cu cei care nu vor să se vaccineze. Deocamdată oricum nu avem vaccin și pentru ei. Tocmai de aceea, primul criteriu pentru a te vaccina ar trebui să fie acela că vrei să o faci.
Astfel, statul ar trebui să deschidă imediat platforma online de programare pentru orice român, care răspunde DA la o primă, dar foarte importantă întrebare: „Vrei să te vaccinezi?”
Imaginați-vă că se deschide portalul de programare la vaccinare și în 72 ore se înscriu peste 3.000.000 de români. O coadă de 3 milioane de români, frate!

Toți ceilalți se vor așeza și ei la coada asta, doar pentru că este… o coadă mare. Românul așa este: se așează la coadă și nici nu mai întreabă ce se dă. Uneori coada este la tigăi; altele sunt la bormașini sau la plătit taxe și impozite. Nu contează; românul vrea și el, dacă e coadă.
Vă rog să mă credeți (chiar dacă nu citez din studii serioase pe acest subiect – așa cum v-am obișnuit) în România, acolo unde sunt 10 oameni la o coadă, imediat se face o coadă de 100 de români, din care cel puțin 80 pleacă acasă cu un produs pe care îl descoperă util abia după ce îl scot din cutie.

Așa și cu vaccinarea, se vor bucura de ea abia după ce vor ajunge sănătoși acasă.

2. Statul te programează la vaccinare în funcție de categoria de risc

După ce răspunzi DA la întrebarea de bază („Vrei să te vaccinezi?”), în funcție de răspunsurile la următoarele întrebări, ajungi cât mai devreme la programare.

a) Ești cadru medical și scrii inclusiv locul de muncă, intri la prima categorie și primești instant un sms cu locul, data și ora programării.
b) Ești o persoană în vârstă (se vede imediat după CNP), intri în a doua categorie și primești imediat sms cu programarea la cel mai apropiat centru de vaccinare (posibil chiar medicul de familie). Dacă ai și o boală cronică, atunci programarea va fi și mai devreme.
c) Ești o persoană tânără, dar ești luată în evidență de un medic pentru o boală din categoria celor care te fac vulnerabil, vei fi în a doua categorie și imediat primești programarea la cel mai apropiat centru de vaccinare.
d) Ești personal esențial (sistemul te recunoaște după datele de identificare ale contractului de muncă și datele angajatorului), atunci și tu intri în categoria a doua.
e) nu ești în nici una dintre aceste categorii, vei fi și tu programat cât mai repede, pentru că ai fost printre primii care ai spus DA vaccinării.

Și tot așa, toți cei care răspund DA la singura întrebare cu adevărat importantă („Vrei să te vaccinezi?”) sunt programați, în funcție de criteriile ce evaluează riscul de a dezvolta forme severe ale COVID-19, sau în funcție de riscul de a fi un răspândac, tocmai pentru că locul de muncă nu-ți permite distanțarea.

3. România are competențe și resurse private ce pot accelera vaccinarea

Ceea ce pare să nu înțeleagă birocratul de stat din România este faptul că țara noastră are resurse incredibile de competență și bune practici în zona privată. Mai mult, peste 70% dintre români lucrează la privat, acolo unde își fac treaba cu multă competență, eficiență și astfel ajută la creșterea economică a României, an de an.
Dacă vei cere companiilor private din domeniul medical și farmaceutic să preia o mare parte din efortul de vaccinare, răsplătindu-le pentru performanța de a vaccina bine și repede, în aceleași condiții de calitate și siguranță ca centrele de vaccinare ale statului, vei descoperi că privatul va reuși să convingă mult mai mulți români să se vaccineze.
Este nevoie de o procedură simplă de autorizare și de un un cadru contractual la fel de simplu, care să ofere compensații financiare egale la condiții de vaccinare egale, indiferent că este centru privat sau de stat.

4. Singura problemă va rămâne aceea de a putea asigura vaccin pentru toți românii, care vor dori să se vaccineze cât mai repede.

În aceste condiții, cred că în maxim 30 zile de la deschiderea portalului de vaccinare peste 40% dintre români vor răspunde deplin informat și sincer că vor să se vaccineze. Pe lângă aceștia, încă vreo 20-30% dintre români se vor înscrie la vaccinare, fie pentru că au văzut coada, fie pentru că între timp au văzut că vecinul lor nu are 3 picioare, deși s-a vaccinat.
Cu peste 60% din populație deja programată la vaccinare, singura problemă a Guvernului va fi să asigure dozele de vaccin, contractate de Comisia Europeană cu diverși producători.
Nu va mai fi nevoie să-și bată capul birocrații noștri să organizeze campanii de promovare a vaccinării, să asigure resursele logistice pentru distribuția în condiții de siguranță a vaccinului, să urmărească posibilele reacții adverse. Toate aceste sarcini vor fi preluate de centrele de vaccinare, care vor trebui să aloce resurse interne competente sau să contracteze resurse terțe, la fel de competente și autorizate.
Statul va exercita doar atribuțiile de control cu privire la respectarea condițiilor de calitate și siguranță a vaccinării, respectiv va audita deconturile financiare, pentru a preveni eventualele fraude.

5. Bune Practici

Nu sunt unul dintre cei care se pricep la toate. Pur și simplu am citit cum funcționează lucrurile acolo unde sunt cele mai bune rezultate. Se cheamă „bune practici”. România trebuie să învețe să implementeze astfel de bune practici. Pentru asta trebuie să scăpăm de funcționarii care, de ani de zile, ne spun că sunt de neînlocuit, pentru că ei au făcut tot ce s-a făcut bun în sănătate, în ultimii 10 ani.

Apropo: în România, în ultimii ani, funcționarii au făcut ceva bun în sănătate? Vreau și eu exemple, vă rog.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

campania de vaccinare cum poti sa te vaccinezi mai repede opinie florin hozoc vaccinare romania
Florin Hozoc

Alte stiri de interes