Social

Cum se stabilește rezidența fiscală. Informații ANAF

Dacă lipsești din România mai mult de jumătate din perioada unui an calendaristic ești obligat să-ți stabilești rezidența fiscală. Acum, poți stabili țara de rezidență fiscală din fața computerului. Pentru aceasta, trebuie să descarci și să completezi un formular, urmând pașii indicați de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Persoanele fizice care sosesc ori pleacă în sau din România pentru o perioadă ce depăşeşte în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, pot depune electronic chestionarele de stabilire a rezidenței fiscale, se arată într-un comunicat publicat de ANAF.

Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România (Z015) și Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România (Z017) sunt disponibile pe website-ul ANAF, secțiunea ”Servicii online”, rubrica ”Declarații electronice”. De aici, contribuabilii le pot descărca în computerele proprii, pentru a le completa.

Informații suplimentare cu privire la stabilirea rezidenței fiscale sunt publicate pe website-ul Agenției, secțiunea ”Asistență contribuabili”, rubrica ”Ghiduri curente”. Toate aceste informații sunt incluse în ”Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice”. Materialul este publicat în format PDF, atât în limba română, cât și în limba engleză.

După completare, chestionarele pot fi depuse, prin intermediul serviciului Spațiul Privat Virtual, aflat pe site-ul ANAF, ori prin serviciul de depunere online disponibil pe website-ul www.e-guvernare.ro.

Rezidența fiscală – Asistență telefonică

Contribuabilii beneficiază și de asistență telefonică privind modul de completare și depunere a chestionarelor. Acest lucru se poate face prin apelarea call-center-ului ANAF, la numărul de telefon +40314039160. Formularele pot fi depuse de contribuabilii persoane fizice și juridice și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul Formularului de contact din cadrul serviciului Spaţiului Privat Virtual, în formate PDF, JPEG, TIFF sau într-o arhivă de tip ZIP, care nu poate depăşi 5 MB.

Alte știri de interes

Generalul-maior Petrișor Mandu a murit la două zile după soția sa. Ambii au avut coronavirus

Mihnea Tudor

Week-end de coșmar: Zeci de şoferi şi motociclişti, amendaţi pentru deficienţe tehnice ale autovehiculelor

Saghin Cristian

Se întâmplă la Serviciul Pașapoarte: Mort, chemat la birou pentru a da lămuriri

Gloria Pascu

Individul care a împuşcat în cap o altă persoană, cu un pistol cu bile, prins de poliţişti

Saghin Cristian

Strănepotul lui Ion Creangă, preotul Ailioaiei, a murit de Covid

Mihnea Tudor

Poliția Siguranța Școlară, înființată sub semnătura lui Vela. Va combate violența și bullying-ul în școli

Gloria Pascu

Aeroportul Henri Coandă – schimbări importante privind accesul pasagerilor

Gloria Pascu

Sindicatul polițiștilor Europol: Bode minte cu nerușinare. Șoferul SPP nu are nicio vină. Ne spuneți și nouă ce fumați?

Mihnea Tudor

Valerică Râmbu padelează pe Dunăre pentru strângere de fonduri pentru un bazin de hidrokinetoterapie pentru copii cu dizabilități

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »