Cum se țin sub control anumite afecțiuni oculare? 5 recomandări

Cum se țin sub control anumite afecțiuni oculare?
Cum se țin sub control anumite afecțiuni oculare?

Unele afecțiuni oculare pot apărea indiferent de vârstă sau de stilul de viață, iar gestionarea adecvată a acestora este foarte importantă pentru a te simți cât mai bine în propria piele. Descoperă ce poți face pentru a identifica și a ține sub control problemele oculare, astfel încât să te bucuri întotdeauna de o vedere clară. Iată recomandările noastre!

1. Mergi la control în mod regulat

Un prim pas important pentru a identifica și a ține sub control afecțiunile oculare este să te programezi la controale optometrice regulate. Vizitele regulate la un specialist sunt esențiale pentru depistarea timpurie a afecțiunilor oculare care pot progresa fără simptome evidente. Optometristul poate evalua starea generală a ochilor și îți poate prescrie dioptriile potrivite, dacă este cazul.

Un control optometric de rutină include o discuție despre principalele simptome, dacă acestea există, urmată de măsurarea automată a dioptriilor și testarea acuității vizuale. În cazul în care optometristul constată o problemă severă, acesta te poate îndruma către un medic oftalmolog. Programează-te la un consult optometric gratuit în Pitești și verifică-ți starea de sănătate a ochilor în numai câteva minute!

2. Adoptă un stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos este esențial pentru menținerea sănătății ochilor. Cercetările au arătat că o dietă bogată în vitamine, minerale și antioxidanți are efecte pozitive asupra sănătății ochilor. Consumul regulat de legume și fructe bogate în vitamina C, precum  citrice, ardei gras sau broccoli, poate reduce riscul de apariție a cataractei. De asemenea, consumul de pește bogat în Omega-3, precum somonul, poate contribui la sănătatea vederii [1].

Pe lângă o alimentație echilibrată, activitatea fizică regulată este un alt pilon important al unui stil de viață sănătos. Fie că este vorba de mers pe jos, alergare sau înot, exercițiile fizice ajută la menținerea unei bune circulații sanguine și a sănătății organismului, în general.

3. Poartă ochelarii potriviți

Dacă specialistul a determinat că ai o afecțiune oculară, precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul, acesta îți va recomanda și dioptriile potrivite. Alege-ți ramele pentru ochelari din magazinele Lensa din Pitești și poartă ochelarii așa cum ți-a recomandat optometristul. Nu uita să acorzi o atenție sporită întreținerii. Lentilele trebuie curățate în mod regulat și înlocuite atunci când sunt zgâriate. De asemenea, este important ca rama să îți asigure un confort sporit pe tot parcursul utilizării.

4. Păstrează-ți ochii hidratați

Ochii uscați sau iritați pot cauza disconfort și îți pot afecta calitatea vieții de zi cu zi. Există diferite metode prin care îți poți menține ochii hidratați. În primul rând, verifică umiditatea din încăpere și folosește un umidificator, dacă este nevoie. Evită expunerea prelungită la ecrane, deoarece aceasta poate duce la sindromul de ochi uscat. Folosește picături pentru lubrifierea ochilor, sau lacrimi artificiale, pentru menținerea filmului lacrimal și protejarea ochilor împotriva uscăciunii [2].

5. Protejează-ți vederea la locul de muncă

Dacă locul tău de muncă implică expunerea la substanțe chimice, particule sau ecrane de calculator, este foarte important să iei măsuri pentru a-ți proteja vederea. Folosește ochelari de protecție pentru a preveni pătrunderea prafului și a particulelor la nivelul ochilor. Dacă petreci mult timp la calculator, folosește ochelari ce filtrează lumina albastră și fă pauze regulate. Astfel, poți preveni oboseala ochilor și alte simptome neplăcute asociate cu expunerea prelungită la lumină albastră [3].

Adoptă aceste practici și poți contribui în mod semnificativ la menținerea sănătății ochilor pe termen lung! Controalele regulate, un stil de viață sănătos și purtarea ochelarilor potriviți te ajută să te bucuri de o vedere clară care îți permite să-ți desfășori activitățile de zi cu zi fără probleme!

Surse de informare:

[1] Meixner, Makayla. “The 9 Most Important Vitamins for Eye Health.” Healthline, Healthline Media, 25 July 2018, www.healthline.com/nutrition/eye-vitamins#vitamin-c. Accesat în data de 15 Dec. 2023.

[2] “What Is Dry Eye? Symptoms, Causes and Treatment.” American Academy of Ophthalmology, 27 Nov. 2023, www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-dry-eye#causes. Accesat în data de 15 Dec. 2023.

[3] “Computers, Digital Devices and Eye Strain.” American Academy of Ophthalmology, 8 Aug. 2023, www.aao.org/eye-health/tips-prevention/computer-usage. Accesat în data de 15 Dec. 2023.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

afectiuni ocularecontrol ochilensamedic oftalmologprogramare consult ochi
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes