Special

Curtea de Apel Bucureşti respinge cererea de suspendare a executării hotărârii privind starea de alertă

Curtea de Apel Bucureşti
Curtea de Apel Bucureşti

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins cererea de suspendare a executării hotărârii privind starea de alertă.

”Astăzi, 9 iunie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de suspendare a executării Hotărârii Guvernului nr.394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ca fiind inadmisibilă în temeiul art. 5 alin. 3 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ”, anunță Ministerul de Interne, marţi seară, într-un comunicat de presă.

Hotărârea a fost atacată în instanţă de o persoana fizică şi s-a solicitat suspendarea executării sale.

”Astfel, Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 este valabilă și produce în continuare efecte juridice.

Respectăm dreptul la opinie și petiție, dar amintim că acest act normativ a fost contestat și în alte procese, dintre care unul a fost soluționat, pe fond, în sensul respingerii cererii ca inadmisibilă, iar două fiind anulate.

Reamintim că dezideratul nostru și al tuturor cetățenilor a fost și este protejarea sănătății publice și oprirea răspândirii infecțiilor cu Covid-19”, se mai precizează în documentul MAI.

Avocatul Piperea a atacat hotărârea

Cel care a cerut suspendarea executării hotărârii privind starea de alertă este avocatul Gheorghe Piperea, cael care a anunțat, la rândul său, decizia CAB:

”Solutia este consecinta admiterii exceptiei formulate de guvern – fie judecatorul a considerat ca o astfel de hotarire nu poate fi atacata in contencios administrativ, fiind de competenta exclusiva a parlamentului, fie judecatorul a considerat ca o masura administrativa de combatere a epidemiei nu poate fi suspendata (doar ca nu exista, totusi, o dovada publica a declararii oficiale a epidemiei).
In ambele situatii, solutia pica foarte prost pentru autoritati. Este exact ceea ce trebuie CCR pentru a admite exceptia de constitutionalitate a Legii nr.55/2020 formulata de Avocatul Poporului.
In orice caz, nu voi face recurs.
Nu voi face, de altfel, nici demersuri contra noii hotariri de declarare a starii de alerta.
Singurul care poate opri imediat o astfel de hotarire ramane parlamentul. Dar nu se va intampla asta.

Va urez tuturor sa treceti cu bine peste starea de alerta si peste nedeclarata epidemie”, a scris, marți, Piperea pe pagina sa de Facebook.

Alte știri de interes

Conflictul între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură, tranșat de decizia CCR

Mihnea Tudor

Un bărbat a fost reținut după ce polițiștii au găsit droguri în plafonul maşinii care mergea pe Autostrada A2

Saghin Cristian

Un brigadier silvic a fost găsit spânzurat, anunță Mihai Goțiu. Un alt pădurar a încercat să se sinucidă. Să începem destructurarea rețelelor de criminalitate organizată!

Mihnea Tudor

Ministrul Adrian Oros a acordat primul ajutor la un accident produs în apropierea locului unde avea o întâlnire cu fermierii

Mihnea Tudor

Florian Coldea este citat la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Saghin Cristian

Ministrul Mediului, anunț important despre Pădurea Băneasa şi alte păduri din apropierea marilor oraşe

Mihnea Tudor

Anchetă DNA: Şeful Poliţiei Eforie, cercetat pentru mită. Proteja activităţi de comerţ neautorizat

Mihnea Tudor

Fostul ministru Daniel Chiţoiu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Saghin Cristian

Polițiștii au idei trăsnite: Vor desființarea județului Ilfov. Zegrean: Polițiștii nu luptă cu județele!

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »