DAN ANDREI ALDEA a murit

DAN ANDREI ALDEA , liderul grupului Sfinx, a murit.

Dan Andrei Aldea este una dintre pietrele de temelie ale rockului românesc, unul dintre cei mai mari chitariști ai României, din toate timpurile, al cărui nume se leagă foarte puternic de formația Sfinx. Cântăreţul Dan Andrei Aldea a murit, duminică, la vârsta de 69 de ani, în urma unui stop cardiac. Decesul său a fost confirmat de soția sa.

Vocalist, poliinstrumentist – chitară, vioară, claviaturi, blockflute, muzicuță, chitară bas, aranjor și compozitor român, Aldea este considerat de colegii săi de breaslă – și nu numai – drept un muzician inegalabil și genial. Și, ca aproape orice piatră de temelie a artei autohtone, a fost nevoit să plece din țară mai bine de trei decenii.

DAN ANDREI ALDEA a compus muzica filmului “Nun­ta de piatră” (1972), în colaborare cu Dorin Liviu Za­­­haria şi, de asemenea, pentru numeroase spectacole ale Teatrului “Bulandra”. A scos şase discuri împreună cu formaţia Sfinx, 11 cu alţi in­ter­preţi şi un single personal, unicat.

Dan Andrei Aldea a absolvit în anul  1968 Liceul de muzică „George Enescu” din București, după care a fost admis în toamna aceluiași an la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”.  A  studiat în paralel muzica clasică și muzica rock; făcând  parte din mai multe formații, precum: Dacicus, Memphis. 1968 îl găsește pe Aldea alături de bateristul Marian Toroimac, după ce ambii părăsiseră Memphis, încercând să intre în formația Sfinx a lui Corneliu „Bibi” Ionescu.Se impune ca lider al ei, transformând-o în una dintre cele mai de succes formații românești de rock progresiv, a scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” .A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

 A imprimat în Germania discurile grupului Saragossa Band, – grup care, când apare la televizor, se întrerupe emisiunea, căci nu mai poate continua de urale şi ovaţii. Lista poate continua la nesfârşit.A cântat  în concerte cu mulţi din eroii  săi de pe vremuri: Sweet, Slade, T-Rex, Alvin Stardust, The Equals, Brotherhood Of Men, Saylor,  Middle Of The Road.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aldea a muritDAN ANDREI ALDEADAN ANDREI ALDEA a murit
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes