Dan Motreanu: Am aprobat, în Parlamentul European, propunerea de regulament pentru gestionarea inteligenței artificiale

Dan Motreanu
Dan Motreanu

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Dan Motreanu susține că obiectivul reglementării este cel de a asigura protecția drepturilor fundamentale ale omului, atât ale democrației, cât și ale statului de drept, sprijinind, în același timp, dezvoltarea inteligenței artificiale.

Deasemenea, mai precizează că noile reguli se bazează pe o abordare raportată la riscuri, cu rolul de a reglementa obligații pentru furnizori și utilizatori, în funcție de nivelul de risc pe care inteligența artificială îl poate genera.

Europarlamentarul asigură că: „Vor fi interzise sistemele de inteligență artificială cu niveluri inacceptabile de risc. Este vorba de sistemele considerate o amenințare clară la adresa siguranței, a mijloacelor de subzistență și a drepturilor persoanelor, precum sistemele care permit guvernelor să efectueze o evaluare a comportamentului social al cetățenilor („social scoring”). Se interzice folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea biometrică. Interdicțiile vizează utilizarea sistemelor de identificare biometrică sau a sistemelor biometrice de clasificare care folosesc caracteristici sensibile precum genul, rasa, etnia, statutul de cetățenie, religia, orientarea politică.

Vor fi interzise sistemele de recunoaștere a emoțiilor și activitățile polițienești bazate pe analiza predictivă.

Sistemele de inteligență artificială folosite pentru a influența alegătorii și rezultatul alegerilor au fost adăugate pe lista cu risc ridicat. Din aceeași categorie fac parte sistemele de recomandare utilizate de platformele de comunicare socială, cu peste 45 de milioane de utilizatori.”

Au fost propuse norme adaptate pentru sistemele de inteligență artificială, precum ChatGPT.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

dan motreanuinteligenta artificiala
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes