Dan Motreanu, dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensaţiilor pentru fermierii români: Ţara noastră va primi cea mai mică sumă

Dan Motreanu
Dan Motreanu

Eurodeputatul PNL şi prim-vicepreşedintele partidului Dan Motreanu afirmă, joi, că este dezamăgit de modul în care Ministerul Agroculturii a negociat acordarea compensaţiilor pentru fermierii români afectaţi de importurile de grâne din Ucraina, având informaţii că ţara noastră va primi cea mai mică sumă.

”Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensaţiilor pentru fermierii români afectaţi de importurile de grâne din Ucraina. Din primele informaţii, ţara noastră va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primeşte 30 de milioane de euro şi Bulgaria, care primeşte 16 milioane de euro”m, a transmis, joi, Dan Motreanu.

Europarlamenterul liberal afirmă că ”toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii”.

”Aceste sume se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei ţări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin ţara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina. Încă sper că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor. Fermierii români sunt dezavantajaţi de concurenţa cerealelor provenite din Ucraina”, a mai scris europarlamentarul liberal.

Acesta afirmă că se vor continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români.

”Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România şi o serie de eurodeputaţi din statele învecintate.  Chiar zilele acestea, am obţinut promisiunea sprijinului pentru femierii români, din partea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  la întâlnirea de la grupul PPE. Susţinerea politică pentru ţara noastră este fără echivoc. Însă, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnică sunt atribuţii care revin Ministerului Agriculturii”, a mai afirmat liberalul.

Potrivit acestuia, cerealele din Ucraina se vând la preţuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale.

”Nu există suficiente capacităţi de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniţă provoacă o competiţie neloială. Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar preţul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro.  Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria şi Republica Moldova nu pot valorifica producţia lor la preţuri care să acopere costul de producţie, cu atât mai puţin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiţii, fermierii nu îşi mai pot continua munca”, a mai transmis Motreanu.

Acesta a afirmat că România a ajutat şi ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul ţării noastre.

”În acelaşi timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români”, a conchis liberalul.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ajutor fermieridan motreanufermieri romani
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes