Economie

Dan Suciu, BNR: Bugetul este deja aruncat în aer. Ce soluție a oferit

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat la un post tv, miercuri, că în acest moment, bugetul României este în aer, iar Guvernul trebuie să se asigure că poate acoperi deficitul bugetar care va fi înregistrat la finalul anului. În opinia sa, aceste măsuri pot fi realizate doar prin împrumuturi care sunt obținute la anumite dobânzi, astfel că statul trebuie să-și fundamenteze corect cheltuielile.

Dan Suciu a mai declarat că indiferent de ceea ce spun politicienii despre majorările de pensii sau salarii, din punct de vedere economic, statul nu se poate întinde cu cheltuielile peste ceea ce poate plăti. Suciu a făcut aceste comentarii cu privire la prevederile legii pensiilor care stabilesc o majorare a acestora cu 40% începând cu luna septembrie.

”Bugetul este deja aruncat cu totul în aer, practic. Nu ştiu despre ce vorbim. Important este ca acest deficit bugetar pe care îl va avea statul român, să poată fi plătit, să poată fi acoperit (…) Nu are nici o relevanţă economică. Evident că e ruptă de o discuţie economică. Politic (România, n.r.) îşi poate permite orice. Economic îşi poate permite doar ceea ce poate plăti şi în acest moment limitele de plată pe care statul român şi le poate permite sunt evidente”, a apreciat Dan Suciu, la Digi 24.

El a atras atenția că aceste măsuri pot fi implementate, în acest moment, doar prin împrumuturi care sunt contractate de stat la anumite dobânzi, astfel că cel mai bine ar fi ca toate cheltuielile bugetare să fie dimensionate corect, ținând cont de realitățile economice.

Această realitate economică depinde deja de anumite deficite pe care deja le avem. România nu a pornit de la zero cu deficitul bugetar (…). A pornit de la deficite bugetare serioase şi deficite comerciale. În consecinţă, nu pleacă de la zero şi are foarte mult de recuperat. La aceasta se adaugă elementele de criză pe care încă nu ştim să le dimensionăm corect. Ştim că vor fi mari, dar încă nu ştim să le dimensionăm corect. În schimb, ce ştim să dimensionăm, dimensionăm nişte cheltuieli. Este singura soluţie, a dimensiona cheltuielile corect”, a apreciat Dan Suciu.

Totodată, în intervenţia sa, Suciu a subliniat că deficitul bugetar va creşte semnificativ, iar cel de cont curent se va „consolida undeva la 4%”, în vreme ce cifrele legate de creșterea economică se vor reduce.

Alte știri de interes

Un nou decret al lui Trump privind ieftinirea medicamentelor în SUA afectează pe bursă mari companii europene

Saghin Cristian

Când va circula metroul în Drumul Taberei. Metrorex vine cu precizări

Mihnea Tudor

Normele UE scumpesc polița RCA. Avertismentul unui specialist

Saghin Cristian

Românii din diaspora trimit cu 25% mai mulţi bani în ţară pentru începutul noului an şcolar

Mihnea Tudor

Florin Cîțu: PNL a scos Romania din topul rușinii în UE. Ce informații noi a dezvăluit

Mihnea Tudor

BCR primeşte cereri pentru programul Noua Casă. Credite totale de peste 900 milioane de lei

Mihnea Tudor

Leul a scăzut miercuri, 9 septembrie, la un nou minim istoric

Mihnea Tudor

Guvernul Johnson ameninţă să nu pună în aplicare tratatul retragerii Marii Britaniii din UE

Mihnea Tudor

Ministrul rus al energiei estimează o redresare lentă a prețului petrolului în 2021

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »