Daniel Buda: Consiliul Schengen va acorda o atenție deosebită ridicării controalelor la frontierele cu România și Bulgaria

Europarlamentarul Daniel Buda
Europarlamentarul Daniel Buda

Europarlamentarul Daniel Buda a precizat că reuniunea miniștrilor de interne din spațiul de liberă circulație, care a avut loc la Luxemburg, a ajuns la concluzia că ridicarea controalelor la frontierele cu Bulgaria și România ar trebui să primească o atenție specială în următorul ciclu al Consiliului Schengen. Participanții la întâlnire, care au inclus și reprezentanți din țările UE care nu fac parte din Schengen (România, Bulgaria, Cipru și Irlanda), au analizat starea generală a spațiului Schengen, având la bază raportul recent al Comisiei Europene.

”În comunicatul emis de Consiliul UE, s-a subliniat importanța discuțiilor privind controalele la frontierele cu Bulgaria și România. Acest lucru reflectă preocuparea față de asigurarea securității și liberei circulații în întregul spațiu Schengen. Ridicarea controalelor la frontierele interne este unul dintre principiile de bază ale Acordului Schengen, iar extinderea acestui principiu la toate statele membre ale UE este un obiectiv important.” a afirmat europarlamentarul.

“Aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen trebuie să se întâmple până la sfârşitul lui 2023”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg, dând asigurări că este în continuare angajată în realizarea acestui obiectiv.

Miniștrii au convenit asupra aspectelor care ar trebui să facă obiectul unei atenții speciale din partea Consiliului Schengen pentru ciclul 2023-2024:

* ridicarea controalelor la frontierele cu Bulgaria și România;
* creșterea eficienței sistemelor de returnare;
* intensificarea cooperării în materie de aplicare a legii pentru a combate criminalitatea organizată și traficul de droguri;
* consolidarea activității privind migrația și gestionarea frontierelor.

”Prin urmare, miniștrii de interne au convenit că trebuie acordată o atenție specială și eforturi suplimentare pentru a asigura că Bulgaria și România îndeplinesc toate cerințele necesare pentru ridicarea controalelor la frontierele lor. Aceasta include îmbunătățirea gestionării frontierelor, consolidarea cooperării bilaterale și asigurarea unui nivel adecvat de securitate la frontiere.” a mai spus Daniel Buda.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

daniel budaeuroparlamentar daniel budaschengen
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes