Ultimele date privind colectarea de plasmă în România. Se cere o mai mare implicare a Ministerului Sănătății: Numărul pacienților crește tot mai mult

Ultimele date privind colectarea de plasmă în România. Se cere o mai mare implicare a Ministerului Sănătății: Numărul pacienților crește tot mai mult
Ultimele date privind colectarea de plasmă în România. Se cere o mai mare implicare a Ministerului Sănătății: Numărul pacienților crește tot mai mult

Vă prezentăm noile date privind colectarea de plasmă în România, date centralizate la 05 octombrie 2020, conform covidplasma.ro.

Românii continuă să doneze tot mai multă plasmă convalescentă, pentru tratamentul pacienților COVID-19. În ultimele 3 săptămâni am avut un ritm mediu de peste 100 de donatori săptămânal, din care 75 donatori/săptămână prin procedura de plasmafereză.

Dintre cele peste 3000 doze de plasmă convalescentă colectate în România până acum, peste 70% au fost recoltate cu ajutorul celor 18 echipamente de plasmafereză oferite gratuit de către compania Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD), distribuitor român de medicamente fabricate din plasmă umană.

În primul rând trebuie să felicit centrele care au cele mai bune rezultate: Arad, Hunedoara, Buzău, Galați, Bistrița Năsăud. Aceste centre au recoltat dublul mediei naționale (peste 2 donatori la fiecare 100 de pacienți COVID-19 confirmați). Media în România este de o donare prin plasmafereză la fiecare 100 de pacienți COVID-19, în timp ce media europeană este de 7%”, se arată într-un comunicat BPHD.

O mențiune specială pentru Centrul de transfuzie din Pitești, unde echipa este printre cele mai competitive din România.

Donare plasmă – click pe poză pentru a o mări

La polul opus avem centrele mari de transfuzie, care au rezultate sub media națională, respectiv sub 1 donator (plasmafereză) la fiecare 100 de cazuri confirmate COVID-19. Printre aceste centre se află București, Ploiești, Brașov, Sibiu și Iași.

Donare plasmă – click pe poză pentru a o mări
Donare plasmă – click pe poză pentru a o mări
Donare plasmă – click pe poză pentru a o mări

”Culmea este că, deși au avut mult mai multe persoane care s-au prezentat pentru a dona plasmă, aceste centre codașe au refuzat foarte mulți donatori pe motiv că “nu au vene bune” pentru procedura de plasmafereză. După cum veți vedea din datele prezentate, în centrele de transfuzie cu rezultate foarte bune procentul donatorilor refuzați de la plasmafereză este sub 25%, dar la București, de exemplu, procentul donatorilor refuzați este de 61%. (!!!)”, se mai arată în comunicat.

Plasmă pierdută la fiecare donare

”Este evident că procentul foarte mare al donatorilor refuzați la București, Ploiești sau Alba Iulia ascunde fie lipsa de experiență, fie dezinteres pentru donarea de plasmă convalescentă.
O mențiune foarte importantă! De la fiecare donator care, în loc să facă plasmafereză, este pus să doneze prin procedura clasică (colectare de sânge integral), se pierd două doze de plasmă la prima donare, plus alte 9 doze, pe care același donator le-ar fi putut dona, tot prin plasmafereză, în următoarele două luni, la fiecare 2 săptămâni.”

În continuare, centre de transfuzie mari (Cluj, Craiova, Constanța, Târgu Mureș), stăpânite de baronii sângelui, sunt la coada colectării de plasmă convalescentă, pentru că au refuzat echipamentele de plasmafereză oferite gratuit, dar și pentru că nu recoltează nici măcar prin metoda clasică. Dezinteresul acestora nu a fost niciodată sancționat de către conducerea Ministerului Sănătății.

Site-ul Covidplasma.ro prezintă și (doar) un exemplu: ”Centrul de transfuzie din Timișoara a colectat doar puțin peste 100 de doze de plasmă convalescentă, în timp ce colegii lor de la Arad au colectat peste 250 doze, din care peste 80% sunt doze recoltate exact cu echipamentul de plasmafereză refuzat de cei de la Timișoara.”

Donare plasmă – click pe poză pentru a o mări

Se poate mai bine

Se poate mai bine! Dar pentru asta este nevoie de o implicare mai mare din partea Ministerului Sănătății:

”Numărul pacienților crește tot mai mult și România nu poate asigura alte medicamente pentru tratamentul pacienților cu forme grave de COVID-19. În aceste condiții este evident că plasma convalescentă reprezintă o opțiune foarte bună: se găsește în venele celor peste 120.000 de români deja vindecați, este sigură și rezultatele sunt promițătoare, fiind confirmate de tot mai mulți medici, dar mai ales de tot mai mulți pacienți pe care i-a salvat.

Nu este prea târziu ca Ministerul Sănătății să desfășoare mult așteptata campanie de informare publică și promovare a donării de plasmă convalescentă”, mai precizează documentul BPHD.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

colectare plasma donare plasma plasma convalescenta plasma salveaza vieti plasmafereza unde se colecteaza plasma
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes