International

David Sassoli, liderul PE: Viitorul Belarusului poate fi hotărât doar de cetăţenii săi


David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a declarat miercuri, la întâlnirea de urgenţă a liderilor UE cu privire la criza din Belarus, că viitorul statului poate fi hotărât doar de cetăţenii săi şi că o intervenţie din afară ar fi intolerabilă. În plus, el a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să susţină apelurile făcute de oameni pentru ca noi alegeri să fie organizate cât de curând şi să garanteze că actele de violenţă şi tortură vor fi anchetate şi pedepsite.

Sassoli a declarat în deschiderea întâlnirii: „Viitorul Belarusului poate fi hotărât doar de cetăţenii său printr-un proces democratic normal care le protejează libertăţile. Intervenţia din exterior în criza prin care trece ţara ar fi intolerabilă”.

El a recunoscut, conform news.ro, că temerile privind escaladarea represiunii şi a intervenţiei militare sunt întemeiate. „Am un mesaj clar pentru cei care cred că ne pot divide: Nu există europeni care nu sunt îngrijoraţi. Noi, europenii, suntem uniţi prin a fi îngrijoraţi, alarmaţi, şi îmi doresc ca acest Consiliu să confirme că răspunsul nostru este cel corect”.

David Sassoli şi-a xprimat speranţa că toţi liderii europeni vor fi de acord că „datoria noastră este să facem tot posibilul pentru a stopa violenţele şi să ne asigurăm că cei responsabili vor fi aduşi în faţa justiţiei”.

Diplomatul a precizat că PE consideră că singurul mod de a merge înainte este dialogul care ar trebui să asigure o soluţie paşnică.

Svetlana Tsikhanouskaya, candidata opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Belarus, a cerut miercuri liderilor Uniunii Europene să nu recunoască ceea ce ea a numit rezultatul fraudulos al scrutinului şi să respecte voinţa poporului.

Tsikhanouskaya, aflată în exil în Lituania, a transmis mesajul înaintea întâlnirii de urgenţă a liderilor UE.

Alexandr Lukaşenko, liderul ţării din 1994, face eforturi pentru a-şi menţine funcţia în ciuda protestelor masive care au loc de mai multe săptămâni. El neagă că a manipulat alegerile din 9 august, în urma cărora a fost declarat câştigător cu 79,7% din voturi.

Alte știri de interes

Regina Elisabeta a II-a îşi pierde tronul în Barbados

Mihnea Tudor

Noua Zeelandă ar putea să-și schimbe numele cu unul indigen

Mihnea Tudor

Ambasadorul SUA în China a demisionat

Mihnea Tudor

UE testează interoperabilitatea între aplicaţii de urmărire a Covid-19 în şase state

Mihnea Tudor

Sebastian Kurz: Austria a intrat în al doilea val de coronavirus

Mihnea Tudor

Erdogan, amenințare fără precedent la adresa Franței: Nu căutaţi ceartă cu Turcia!

Saghin Cristian

Efect neașteptat al pastilelor de Paracetamol

Mihnea Tudor

Trump i-a spus jurnalistului Bob Woodward că ştia în februarie că maladia Covid-19 este „o chestie mortală”, dar voia să o minimalizeze

Saghin Cristian

Opozantul belarus Maxim Znak, un membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei, arestat de bărbaţi ”mascaţi” în civil

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »