DE CE ÎNCHIDEȚI PIEȚELE, GENIILOR? Îi aruncați pe oamenii ăștia direct în brațele PSD-ului

După recent anunțatele măsuri menite să împiedice răspândirea coronaviruslui, au apărut tot felul de reacții, în special în mediul online. Dacă la început opiniile s-au axat în a critica măsura închiderii parcurilor pe timp de noapte, ulterior, odată ce măsurile au fost detaliate și explicate de oficialii români, cea mai arzătoare problemă a devenit cea a închiderii piețelor.

O lovitură dură dată micilor producători din România, care, mai greu sau mai ușor, își plasau produsele proprii la tarabele controlate, cei drept, de mafiile din piețele marilor orașe. Nu era suficient că guvernele din ultimii 30 de ani nu au găsit modalitatea de a-i proteja pe micii producători, care nu au loc la tarabe și sunt nevoiți să vândă cu prețuri mici de tot grupărilor de comercianți, în fapt speculanți, care sunt de neclinitit de la tarabe, comercianți care n-au văzut în viața lor o brazdă de pământ arat, ca să nu mai spunem că nu au muncit niciodată pentru a-și cultiva ”produsele proprii”, cu origini incerte, dar scrise cu litere mari pe cartonașele de pe tarabe. Însă cine să-i verifice?

O opinie interesantă am găsti pe Facebook, exprimată clar și la obiect, pe pagina Reportaje-Live, pe care vă invităm să o citți mai jos:

”DE CE ÎNCHIDEȚI PIEȚELE, GENIILOR?”

Nu exista nici un motiv pentru care sa inchideti pietele si sa nu inchideti si supermarketurile. La fel si targurile. Cu ce este diferita o piata acoperita de un supermarket? Genul acesta de masuri negandite fac praf economia locala.
Daca iau ca reper piata Obor pentru intreaga tara este o mare eroare. Adica mai logic ar fi fost sa gestioneze traficul si masurile de distantare in marile piete in loc sa inchida mii de piete si targuri locale din toata tara.

De fapt pe mine ma enerveaza rau ca inchid pietele pentru ca tot consumul ala se muta in supermarketuri. Mai comenteaza unii ca in piete nu vand tarani sau ca nu mai e marfa de sezon. Who cares about? In supermarketuri sunt tarani? Sau este marfa de sezon?
Adica de ce ar fi ok ca in supermarket sa se vanda portocale din Grecia si un roman, tigan sau luxemburghez sa nu poata sa vanda portocale in piata?

Masura asta loveste dramatic micile afaceri romanesti din zona de productie alimentara. Loveste dramatic si speculantii din piete si producatorii tarani. Pentru ca, speculanti sau nu, cei care vand in piete cumparau tot de la tarani macar o parte din productia locala. Iar in targurile acelea de handmadeuri food si productie locala erau tot mici afaceri romanesti. Adica inchizi piata, injuri speculantul dar de fapt omori tot taranul care dadea marfa speculantului sau poate vindea chiar el.
Si nu este doar asta. In toate pietele sunt mici magazine ale producatorilor locali de carne sau lapte. Era singura lor sansa sa supravietuiasca cand nici un supermarket nu le cumpara productia. Industria laptelui romanesc este distrusa de incompetenta guvernantilor. Lactalis, marele concern francez, dupa ce a cumparat agresiv cam toti producatorii romani, acum inchide toata fabricile de lactate. Vorbiti cu fermierii romani care isi vand vacile. Asa vom cumpara cu totii Napolact de la Friesland care se face doar cu lapte din Ungaria sau vom cumpara marca proprie de lapte de la Lidl produs in Polonia si Germania. Produse incomparabile calitativ cu ce ofereau micii producatori.

Au inchis restaurantele, dar nu si mallurile si zonele de foodcourt unde se vinde junk food international in mare parte, au inchis pietele dar nu si supermarketurile unde se vand 90% alimente importate.
Cu alte cuvinte inchid afaceri romanesti dar platesc chiriile marilor branduri din malluri cum au facut in vara.

Sunt total de acord cu masurile de restrictie, cu necesitatea de lockdown partial, cu reguli stricte de purtare a mastii, de igiena, cu amenzi pentru tampitii care nu cred ca exista Covid dar nu pot fi de acord cu prostia si incompetenta.
Sa nu va mirati bai politicienilor cretini cand vor fi atacate institutiile statului in 2021 si cand vom avea lupte de strada. Voi generati asta. Îi aruncati pe oamenii astia direct in bratele PSD-ului pentru ca sunteti prea prosti ca sa gestionati situatii atat de complexe cum este cea prin care trecem.

P.S. cumparati produse si servicii romanesti. Doar asa putem supravietui crizei care va veni”, este opinia celor de la Reportaje-Live.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

de ce inchideti pietele lovitura pentru romani mici producatori piete inchise
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes