De ce Iohannis n-a fost la concertul de la Viena. Explicația oferită de europarlamentarul Rareș Bogdan. Diplomaţia românească îşi dă examenul suprem, spune el. ”Nehamer, joc în trei: Rusia-Austria-Bulgaria”

Rareș Bogdan
Rareș Bogdan

Rareş Bogdan, europarlamentar PNL, a explicat în câteva intervenții tv, de luni, ce semnificații poate avea prezența președintelui Bulgariei alături de cancelarul Austriei la concertul de la Viena, în perspectiva vizitei acestuia în țara vecină și percursul Schengen. Deși unii analiști politici susțin că se încearcă decuplarea Bulgariei de România, fruntașul liberal atrage atenția că suntem condamnați ”să rămânem împreună”.

Nehamer ”a dat cu mucii în fasole”

„Gestul cancelarului austriac arată o nouă abordare a Vienei în raport cu extinderea Schengen vizavi de România şi Bulgaria. Gestul lui Nehammer pare tipic de manual de diplomaţie asimetrică, încearcă să trateze diferit, să dea un şah României. Nu cred că domnul Radev sau Karl Nehammer sunt mari iubitori ai muzicii simfonice. E un gest prin care, înainte cu şase zile de alegerile din landul Austria inferioară, care asigura 33% din totalul PIB al Austriei, e programată şi o vizită a cancelarului în Bulgaria. Nehamer încearcă să îşi arate o altă faţă propriilor alegători, un fel de bunăvoinţă, ca un dibaci diplomat, după ce a dat cu mucii în fasole, după ce a căzut cu nasul în tărână, după ce a refuzat accesul pentru România şi Bulgaria”, a afirmat Rareş Bogdan, la Digi 24.

El a adăugat că gestul lui Karl Nehammer ar trebui privit în contextul în care social-democraţii austrieci vorbesc pe trei voci şi anume despre decuplarea României de Bulgaria, împotriva intrării celor două state la Schengen şi acceptarea imediată a celor două ţări.

„Nehammer, consultat de strategi, a făcut această mutare că să încerce o abordare diferenţiată a României şi Bulgariei, ca să capteze electoratul de peste tot. E un şah, o încercare de a arăta o deblocare, prin care Nehammer încearcă să arate că nu e contra extinderii Spaţiului Schengen, privit în cheia jocului electoral pentru alegerile din 29 ianuarie din acest land, care a avut o conducere conservatoare timp de 40 de ani, iar acum conservatorii îl pot pierde. Nehammer încearcă toate formulele pentru a agăţa puţin electoratul”, a spus Rareş Bogdan.

Diplomaţia românească îşi dă examenul suprem

Europarlamentarul PNL a mai afirmat că ţara noastră are de dat un examen diplomatic dificil, referindu-se la accederea sau nu în spaţiul Schengen.

Diplomaţia românească îşi dă examenul suprem, dacă partidele de la guvernare, cu preşedintele Iohannis, cu premierul, nu vor duce România în Schengen, va avea de înfruntat critici extrem de serioase, mai ales în faţa unui val de euroscepticism care, pentru prima dată în 15 ani, a crescut la limita de avarie. Dacă Bulgaria va fi decuplată de România, situaţia va fi alarmantă şi extrem de gravă pentru PNL şi PSD. România stă net superior Bulgariei. Va trebui să ne gândim extrem de bine paşii, dar să nu depăşim decembrie 2023, pentru că atunci nu mai există niciun fel de explicaţie în faţa unui posibil eşec. Părerea mea e că noi trebuie să ducem nu o diplomaţie a capului plecat care ne-a dus la eşec, ci una a capului sus, a forţei, un pumn băgat într-o mănuşă de catifea”, a mai declarat Rareș Bogdan.

Subiectul Shengen: Complicat de pus pe agendă

Referitor la acest subiect, europarlamentarul a venit cu noi precizări, tot luni, dar într-o intervenție la Realitatea Plus, unde s-a vorbit despre posibilele noi intenții ale Bulgariei.

Totul în contextul în care Suedia a preluat președinția UE, ceea ce înseamnă puține speranțe pentru o agendă pozitivă pentru Românie privind intrarea în Spațiul Schengen:

Va fi foarte complicat de pus pe agendă subiectul extinderii Schengen de către Suedia, care a preluat președinția de la 1, deoarece Suedia se confruntă cu o mare problemă a migrației. Nu este imposibil, dar nu va fi ușor și trebuie făcută în contrapartidă cu extinderea NATO, extrem de simplu, extrem de apăsat și extrem de direct.

Trebuie să înțelegeți că fiecare moment în care conflictul din Ucraina este mai sângeros, este mai dur România devine o țară cheie pentru apărarea țărilor Uniunii Europene și pentru apărarea flancului estic al NATO”, a spus europarlamentarul PPE.

Nehamer și Bulgaria: un joc dublu

Cu Bulgaria e altceva. Nehamer face un joc dublu acolo. Un joc al relației speciale cu Rusia, pe care a avut-o întotdeauna Austria, care este țară non-beligerantă și nemembră NATO și în acelși timp un cap de pod pe care Rusia l-a avut permanent în Bulgaria și Ungaria, în cadrul UE. Este un joc prin care Rusia încearcă să țină în șah inclusiv România, care s-a implicat activ și a fost unul dintre pilonii esențiali în ceea ce a însemnat transfer de ajutoare umanitare către Ucraina și sprijin pentru cetățenii care ieșeau din Ucraina, în același timp este un joc de politică internă datorită alegerilor din landul Niederosterreich, cheie pentru viitoarea guvernare.

În acest moment, singura țară din Uniunea Europeană care permite încă investiții oligarhilor ruși, într-o țară UE, este Austria. De asemena, foarte multe zboruri, nu direct spre Viena, dar prin Istanbul, încă aterizează pe aeroportul din Viena. Deci Austria, care este dependentă peste 70% de gazul rusesc, care are 4,5% din PIB asigurat de terminalul de la Baumgarten, terminal cu gaz eminamente rusesc, are o legătură specială cu Rusia. De asemenea, Bulgaria este o țară care are o dependență crescută de Rusia, iar jocul lui Nehamer, pe lângă acest joc în trei Rusia-Austria-Bulgaria, este și un joc de politică internă”, explicat Rareș Bogdan.

Iohannis la Viena: Nimeni nu l-ar fi apărat

Prin prisma ultimelor acțiuni ale diplomației bulgare s-a pus problema dacă Bulgaria s-ar putea decupla de România:

”Decuplarea de Bulgaria, în momentul ăsta, necesită câțiva pași, dacă se întâmplă. În momentul ăsta mi-e teamă că trebuie să rămânem împreună. Bulgaria nu joacă niciun joc. Dacă președintele Iohannis ar fi acceptat o prezumtivă invitație la concertul de Anul Nou de la Viena cu cancelarul Nehamer, după umilința la care Nehamer a supus poporul român și România, era făcut ferfeniță în presa noastră, nimeni nu l-ar fi apărat. Faptul că Frontex a susținut că cifrele prezentate de Nehamer sunt false și nu au nicio legătură cu realitatea ne plasează indiscutabil mult în fața Bulgariei.

Rumen Radev, preşedintele Bulgariei, s-a întâlnit la Viena cu cancelarul austriac Karl Nehammer, în prima zi a anului, la concertul de Anul Nou, unde a apărut și în compania preşedintelui Austriei, Alexander Van der Bellen.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aderare schengenaustria rusianehamer vienarares bogdanrares bogdan schengen
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes