De ce Pandemia este de 10 ori mai rea decât crezi

De ce Pandemia este de 10 ori mai rea decât crezi
De ce Pandemia este de 10 ori mai rea decât crezi

De când coronavirusul a ajuns în SUA, oficialii și cetățenii au măsurat severitatea răspândirii urmărind în special o măsură: câte cazuri noi sunt confirmate prin teste în fiecare zi. Cu toate acestea, a fost clar tot timpul că acest număr este o subevaluare din cauza deficiențelor de testare, relatează într-o amplă analiză americanii de la npr.org.

Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Columbia a construit un model matematic care oferă o imagine mult mai completă și mai înfricoșătoare a cât de mult virus circulă în comunitățile noastre.

Se estimează câte persoane nu sunt numărate niciodată pentru că nu sunt testate niciodată. Și răspunde la o a doua întrebare, care este, fără îndoială, și mai crucială – dar care până acum nu a fost estimată în mod fiabil: într-o anumită zi, care este numărul total de persoane care sunt infectante în mod activ? Aceasta include persoanele care ar fi putut fi infectate în zilele anterioare, dar care încă transmit virus și sunt capabile să răspândească boli.

Concluzia modelului: într-o anumită zi, numărul real de cazuri active – persoane care sunt nou infectate sau încă infectante – este probabil de 10 ori numărul oficial al acelei zile raportate.

Modelul nu a fost publicat sau evaluat de colegi încă, dar cercetătorul principal, Jeffrey Shaman , specialist în boli infecțioase la Universitatea Columbia, a împărtășit datele exclusiv cu NPR.

Cazurile ratate rămân o problemă masivă

Pentru a veni cu estimarea lor de bază, primul pas al cercetătorilor a fost să estimeze, pentru fiecare zi a focarului de până acum, câte persoane au devenit de fapt infecțioase. Apoi au comparat acest lucru cu numărul celor care au fost testați și au fost considerați un caz confirmat.

Numai această discrepanță a fost uriașă: Shaman estimează că, în ansamblul pandemiei, au fost infectate de cinci ori mai multe persoane decât au fost raportate.

„Numerele se amplifică foarte mult”, spune Shaman. „Când ne uităm la cazuri confirmate, vedem într-adevăr doar vârful aisbergului”.

Rata testării în SUA s-a îmbunătățit în timp. Modelul lui Shaman constată că, chiar la începutul pandemiei, doar 1 din 10 cazuri erau raportate. Până la începutul lunii mai, a crescut la 1 din 6. Până în septembrie, era până la 1 din 5.

Shaman estimează că, în medie în ultimele trei luni, numărul oficial a devoalat doar 1 din 4 infecții. Cu alte cuvinte, spune Shaman, pentru a obține un sens aproximativ al numărului real de cazuri noi pe zi, ar trebui să înmulțiți numărul raportat zilnic cu patru.

Cifrele estimate pentru numărul de persoane care au devenit infecțioase în fiecare zi autoritățile spun doar cine este un caz nou. Dar oamenii rămân contagioși „în medie trei sau patru zile”, spune Shaman.

Deci, pentru a aprecia pe deplin nivelul de amenințare într-o anumită zi, ați dori, de asemenea, să numărați persoanele a căror infecție a început mai devreme și care încă aruncă virusul.

“Există o mulțime de oameni care se plimbă cu acest virus și care nu știu niciodată că îl au”, spune Shaman. “Chiar și persoanele care sunt în cele din urmă testate și confirmate, au fost contagioase înainte chiar de a avea simptome”.

Așadar, acesta este următorul pas către modelul lui Shaman: estimează că numărul de persoane care varsă activ virusul într-o anumită zi este de aproximativ 10 ori numărul de noi cazuri raportate zilnic.

Șaman avertizează, de asemenea, că este posibil ca imunitatea câștigată prin infecție – în special din cazurile ușoare sau asimptomatice – să scadă înainte ca suficientă lume să fie vaccinată pentru a împiedica focarele. De asemenea, nu se știe ce grad de protecție va conferi infecția anterioară împotriva unora dintre noile variante care au fost detectate recent în Regatul Unit, Africa de Sud și Brazilia – și despre care mulți oameni de știință presupun că vor deveni din ce în ce mai frecvente în SUA.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cate infectari sunt pe zicoronavirus suamodel matematic raspandire coronaviruspandemietyeste coronavirus
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes