De ce se trag 21 salve de tun de Ziua Marinei?

De ce se trag 21 salve de tun de Ziua Marinei
De ce se trag 21 salve de tun de Ziua Marinei

Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Iniţial erau trase 7 salve de tun de pe nave, întrucât, de obicei, pe o navă se aflau 7 tunuri. Dar, este posibil ca şi semnificaţia specială, astrologică şi biblică a numărului 7 să fi avut influenţă în stabilirea acestui număr.

Tunurile de pe uscat puteau trage cam de 3 ori mai multe salve de tun, faţă de cele de pe nave, având o cantitate mai mare de muniţie la dispoziţie.

Astăzi, salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional sau în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin, conform MApN.

Anul acesta, în timpul intonării Imnului Naţional al României de Ziua Marinei, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către militarii din Batalionul 345 Artilerie “Tomis” conduși de sublocotenent Cosmin Mihai Ghiță.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

21 salve de tun cate salve se trag se trag 21 de salve ziua marinei
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes