Eveniment

Decizia CCR privind Legea pentru respingerea OUG care desfiinţa Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989

Curtea Constituțională a României
Curtea Constituțională a României

Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecţia Guvernului pe Legea pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Prin urmarea, actul normativ este constituţional, decizia CCR fiind definitivă.

Pe 10 iunie, Senatul a respins, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care era solicitată desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

În decembrie 2019, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române.

Institutul Revoluţiei Române s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert pe 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora. Aceleaşi organizaţii au cerut demiterea lui Ion Iliescu şi a lui Gelu Voican Voiculescu de la conducerea acestei instituţii, precum şi reformarea ei.

Pe 6 iulie, Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu respingerea actului normativ care aproba această ordonanţă de urgenţă.

În forma acelei OUG era prevăzută desfiinţarea Institutului Revoluţie Române din Decembrie 1989, prin abrogarea Legii 556/2004 prin care a fost înfiinţat institutul. Actul normativ adoptat de Executiv mai spune că „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin hotărâre a Guvernului, se va stabili destinaţia patrimoniului Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.

Executivul argumenta desfiinţarea institutului prin faptul că de la înfiinţare şi până în prezent s-a dovedit că activitatea acestuia este irelevantă „în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României”, în condiţiile în care, încă de la constituirea sa, „instituţia a reprezentat o platformă politică, iar în pofida enunţării veniturilor proprii ca sursă de finanţare, încă de la început activitatea instituţiei a fost finanţată de la bugetul de stat aproape în totalitate”.

„În raport cu obiectul de activitate enunţat în cuprinsul legii de funcţionare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 se poate constata, în mod obiectiv, faptul că acesta nu a reprezentat în mod real un deziderat al instituţiei. În fapt, evenimentele organizate de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 au vizat propagarea în spaţiul public a unor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfăşurate de organele de anchetă în «Dosarul Revoluţiei»”, mai arată OUG emisă de Executiv.

Alte știri de interes

Erdogan atacă VIOLENT ”puşlamalele de la Charlie Hebdo” care l-au caricaturizat

Mihnea Tudor

Cei patru militari români răniți în Afganistan, transferați în Germania

Mihnea Tudor

Dosarul de corupţie al fostului preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma şi al fiului acestuia, Vlad Cosma, se va rejudeca

Mihnea Tudor

Adriana Săftoiu, despre lista PNL pentru alegerile parlamentare: Ori țara asta e pierdută, ori e un experiment

Saghin Cristian

Ginecoloc prins în flagrant în timp ce lua 500 de lei mită

Mihnea Tudor

Arafat ne pregătește de ce-i mai rău: Încet, încet intrăm în logica medicinei de dezastre

Mihnea Tudor

Firea a blocat banii pentru persoane vulnerabile. Nicușor Dan o acuză de „cinism și bătaie de joc până în ultima zi de mandat”

Mihnea Tudor

NASA anunță identificarea fără echivoc a apei pe Lună

Mihnea Tudor

Tribunalul Bucureşti a amânat validarea primarului ales al Sectorului 1, Clotilde Armand

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »