Judecătorii CCR au decis, marți, în unanimitate, că este neconstituțional actul normativ care prevede că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
Ordonanța declarată neconstituțională mai prevedea că în noiembrie – decembrie 2020 s-a putut dispune trecerea elevilor în online și suspendarea cursurilor în format fizic.
„Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis marți excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ”, se arată într-un comunicat de presă al CCR, publicat pe site-ul instituției, marți, 15 februarie.
„Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, a mai explicat CCR.
Decizia Curții Constituționale este definitivă şi general obligatorie.
Care sunt modificările prevăzute în ordonanța amendată de Curtea Constituțională:
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 192 din 5 noiembrie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
- La articolul 13, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă; - Articolul 17 se modifică și va avea următorul cuprins:
Articolul 17
Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. - Articolul 21 se modifică și va avea următorul cuprins:
Articolul 21
Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră. - La articolul 38, după alineatul (1^2) se introduce un nou alineat, alineatul (1^3), cu următorul cuprins:
(1^3) În perioada noiembrie 2020-31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin. (1), prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line.
Masca de protecție, obligatorie doar prin lege
Pe data de 1 sept. 2021 a fost publicată Decizia nr. 381/2021 a CCR prin care s-a constatat constituţionalitatea instituirii prin lege a obligării de a purta mască şi a stabilirii prin HG a condiţiilor de purtare a acesteia.
În fapt, mai multe persoane amendate pentru nerespectarea obligației de a purta masca de protecție au cerut anularea proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravenției. În cursul acelor procese, au invocate excepţia de neconstituţionalitate.
CCR a arătat că Legea nr. 55/2020 stabileşte toate măsurile de prevenire şi combatere a Covid 19, dar în concret acestea sunt puse în aplicare prin hotărâri de Guvern. Or, hotărârile adoptate pentru instituirea şi prelungirea stării de alertă se referă la obligația de a purta masca de protecție (stabilită de lege în art. 13 lit.a), la carantină și izolare (stabilite de lege în art. 5 alin. 2 lit d).
Comenteaza cu profilul facebook