Decizie CEDO în privința judecătoarei Camelia Bogdan, care a fost exclusă din magistratură

CEDO i-a dat, marți, câștig de cauză judecătoarei Camelia Bogdan, potrivit unei decizii publicate pe site-ul instituției. Camelia Bogdan este cea care l-a condamnat la zece ani de inchisoare pe Dan Voiculescu.

În cazul Cameliei Bogdan, CEDO a decis că s-a încălcat dreptul magistratului la apărare, când CSM și Inspecția Judiciară au decis excluderea acesteia din magistratură.

Camelia Bogdan a fost sancţionată disciplinar cu excluderea din magistratură, printr-o hotărâre a Secţiei pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii la date de 8 februarie 2017, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii. Totodată, s-a dispus şi suspendarea judecătoarei din profesie, până la rămânerea definitivă a acestei sancţiuni.

În cererea adresată CEDO, Camelia Bogdan a invocat încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (art. 6 şi art. 8 din Convenţie). În urma acestei decizii, statul român trebuie să-i plătească Cameliei Bogdan suma de 8.000 de euro, față de 100.000 de euro cât ceruse aceasta.

Decizia CEDO

”În ceea ce privește decizia nr. 495 din 25 aprilie 2017 a sesiunii plenare a CSM, Curtea constată că acest organism, deși și-a recunoscut oficial competență în materie, a refuzat să analizeze plângerile unui magistrat plasat într-o situație similară cu cea a reclamantei și că poziția ei a fost aprobată de Înalta Curte.

Curtea consideră că, în aceste circumstanțe, reclamantul nu poate fi condamnată pentru că nu a adus în față sesiunii plenare a CSM un litigiu, după cum a sugerat Guvernul. Prin urmare, excepția preliminară de neepuizare a cailor de atac interne ridicată de acestea din urmă (a se vedea punctul 57 de mai sus) trebuie, prin urmare, respinsă.

În consecință, Curtea este de părere că reclamantul nu a putut beneficia de nicio formă de protecție judiciară în legătură cu decizia de suspendare a notificării. Întrucât suspendarea reclamantului a fost o măsură temporară adoptată în cadrul procedurii disciplinare principale, Curtea consideră că aplicabilitatea acestor garanții în prezența cauza trebuie analizată și în lumina criteriilor stabilite de Curte în Micallef v. Malta ([GC], nr. 17056/06, * 87, CEDO 2009). În plus, în ceea ce privește aplicabilitatea, Curtea reamintește că criteriile Eskelinen sunt la fel de relevante pentru cazurile referitoare la dreptul de acces la o instanța că și pentru cele referitoare la celelalte garanții consacrate în această dispoziție.

În aceste condiții, Curtea consideră că a existat o încălcare a garanțiilor prevăzute la articolul 6 * 1 din Convenție”, se arată în decizia judecătorilor CEDO.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

camelia bogdan decizie cedo decizie cedo camelia bogdan judecatoare camelia bogdan
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes